Carbonara tejszínnel?
Milyen az igazi carbonara? Mert sok helyen olvastam magyar és külföldi oldalakon is, hogy az igaziban nincs tejszín.
Sőt, rendszeresen egymásnak ugranak a tejszínhívők a tejszínellenesekkel egy-egy tejszínes recept alatt.
Mostanában jártam németeknél egy olyan olasz pizzázóban, ahogy olaszok dolgoztak, valamennyire tudtak németül, de nekem olaszul kezdte el nyomni a szöveget, és náluk néztem, hogy a carbonara tejszínnel és hagymával van. Az utóbbiról még eddig nem is hallottam.
Hogy van akkor ez? Mint nálunk a gulyás, hogy mindenki jobban tudja, hogy hogy van, de mégis minden háznál kicsit más?
22
Na igen az eredeti carbonara pont hogy baromi krémes.
21 mondjuk a török inkább dönert csinál, de valóban volt egy vendégünk törökországból, és mesélte, hogy náluk otthon teljesen más dönert csinálnak, mint németeknél. Németeknél telepakolják zöldslgekkel a hús mellé, törököknél meg szinte csak hús van.
A vicc az, hogy a dönert állítólag németeknél találták fel, egy berlini török bevéndorló (legalábbis amostani formájában).
26 valahol olvastam, hogy a tészta főzővizéből vissza kell fogni egy csészével, és azzal fokozatosan higítani kevergetés közben, ha túl száraz.
Nekem mondjuk nincs nagy szükségem rá, mert ahogy leszűröm a tésztát, megy a serpenyőbe a frissen átsütött baconre, rá pedig a tojósos massza. Így, hogy nem hagyom lecsöpögni a tésztát, van elég nedvesség benne.
Te egyébként leveszed a tűzről ilyenkor már? Én először nem vettem, és akkor inkább szalonnás rántottás tészta lett.
(egyébként mivel eredetit sosem ettem, lehet hogy az enyém sincs köszönőviszonyban sem az olassszal)
Hawaii pizza? Mit szólnak a gourmandok a németek currywurst pizzájukhoz? (Vastagabb virsli szerű kolbász van rajta, meg curry ketchup, jobb esetben curry szósz).
A tészta főzővizéből nem csak a nedvesség miatt tesznek bele, hanem a keményítő is kell bele.
Javít a szósz állagán, lehet vele centizni.
Ez egyébként nem az egyetlen olasz recept, aminél lassan adagolod a levet hozzá.
Rizottóhoz is külön kell egy húsleves lé, amit szép lassan kanalazol hozzá, annyit amennyit a rizs felvesz.
És ott is a reszelt száraz sajt adja a krémes állagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!