Mik a tipikus magyar kaják?
Melyik tájegység? Mert vannak kevéssé ismert tényleg "magyaros" tájjelegű kaják pl. Nógrád-Borsod északi részén ami átnyúlik dél-szlovákia területére /ebből is ami izgalmas kaja szempontjából a régi Gömör vármegye, és az a kis része ami a Trianoni határon belül maradt/. Ilyen pl. a gruja lángos, érdekes kaja még a gulyka (ennek nem találtam még meg a magyar megfelelőjét, több "téves recept" is forog a neten, a google-val "gömöri gulyka" kereső kifejezést használd és egy facebookos találatot fogsz kapni, az az igazi változata), délebben pl. Erdélyben a puliszka, miccs /ukránoknál, szlovákoknál csevap, scsevap, scsevapscsicsa stb. neveken, megint vigyázni vele mert sokan már "hamisítják" és köze nincs az eredetihez, az eredeti faggyúval és legalább háromféle húsból készül).
Szintén ide sorolható a lepcsánka-tócsni-tócsnyi /és még vagy féltucat néven ismert étel/. Szintén abszolut magyaros a lángos. Minden amiben tejföl van, meg úgy önmagában a tejföl (szlovákiát és ukrajnát leszámítva külföldön még nem találkoztam vele).
Akkor amit már írtak az alföldi gulyás leves, szegedi halászlé. Bajai halászlé.
Amivel figyselni kell, hogy a gulyás leves ma ismert változata XIX. sz.-i és a Gundel étterem "találmánya", ugyanúgy mint a hortobágyi palacsinta, a somlói galuska /bár ez nem biztos, hogy Gundel/, Jókai bableves, Palóc leves ezek egyike se tradicionális magyar kaják, mindegyiket a XIX. sz. végén a XX. század elején élt éttermesek találták ki. Magyarnak sorolják a zserbót (Zserbó cukrászda), Zacher torta.
Ha gulyás van, az után már főétel nem való, az ugyanis nem leves, hanem egytálétel, utána legfeljebb sütemény vagy egyéb tészta illik.
Menübe inkább palócleves illene.
A húsleves abszolút nemzetközi, Európában mindenhol gyakorlatilag ugyanolyan. A tatárbifsztek szintén minden, csak nem magyar vagy magyaros étel.
"Amivel figyelni kell, hogy a gulyás leves ma ismert változata XIX. sz.-i és a Gundel étterem "találmánya", ugyanúgy mint a hortobágyi palacsinta, a somlói galuska /bár ez nem biztos, hogy Gundel/, Jókai bableves, Palóc leves ezek egyike se tradicionális magyar kaják, mindegyiket a XIX. sz. végén a XX. század elején élt éttermesek találták ki. Magyarnak sorolják a zserbót (Zserbó cukrászda), Zacher torta."
Ha a te olvasatodban nem tradicionális akkor mikori ételeket gondolsz annak? (Nem kötekedni akarok, csak szimplán érdekelne)
A 9-es kommentben tulajdonképpen iróniával írtam, amit írtam, mert a magyaros vendéglátásra sok helyen valóban jellemző, hogy "meg kell tömni a vendéget" (hmm, ezt is lehet ironikusan értelmezni), tehát jól meg kell etetni.
A kérdéssel nekem van egy alapvető problémám.
A vendégre nem magyaros ételeket kell ráerőltetni, nyilván az ötlet adja magát, hogy lehetőség magyaros, finom ételekkel kínáljuk meg, de a lényeg mégis az, hogy a vendégnek vajon mi az, ami ízlik is, és lehetőleg nem lesz kellemetlen utóhatása sem az ételnek.
Ez nagyon fontos, és semmit nem tudunk arról, hogy az illető honnan érkezik, milyen ételekhez van hozzászokva, egyáltalán eszik-e bizonyos típusú ételeket.
Ne gondoljuk pl azt, hogy a magyar halászlé, az minden külföldi számára valami csoda, bizony vannak olyanok, akik számára kifejezetten kellemetlen élményt jelentett, hogy elvárták tőle, egye meg...
Egy ilyen helyzetben, mint amit a kérdés felvet, nem az ételek nevei a legfontosabbak, azt kell kitalálni, hogy a vendégnek milyen lehet az ízlése, mi az, amit szívesen megkóstolna, lehet van is olyan, amire kifejezetten vágyik, és olyan is lehet, amit nagyon nem akar.
Erről vagy van információja a vendéglátónak, vagy nincs.
Utóbbi esetben jobb a vendéget is bevonni a menü készítésébe, megérdeklődni tőle, hogy milyen ételekre kíváncsi, és mit nem szeretne.
Nem feltétlenül konkrét ételeket kell várni tőle, de ha kiderül, hogy pl nem szereti a halat, vagy nem bírja a csípős ételeket, esetleg nagyon is szereti, az már az étel készítésére irányuló, fontos segítség.
Az már szőrszál hasogatás, hogy az egyes ételeknek milyen messzire nyúló tradíciója van, a számtalan recept variáció közül, melyik az eredeti, stb.
A magyar konyha hazája az egész Kárpát-medence, ha valaki innen elutazik Székelyföldre, ott olyan tradicionális magyar ételeket rakhatnak elé, amiről itthon még lehet nem is hallott.
Nálam pl a különböző cukrász termékek azért esnek ki a pixisből, mert el lehet menni egy jó cukrászdába süteményezni, megmutatni a magyaros süteményeket, de az otthoni sütés-főzésnek nem igazán gyakori eleme a dobostorta sütés... persze, van aki megcsinálja otthon, de ezek valójában mindig is cukrász termékek voltak, otthon bélest, rétest, pogácsát, és még sok mást sütöttek, tortát csak nagyon különleges alkalmakra, vagy még akkor sem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!