Mik a tipikus magyar kaják?
Ne menjünk már vissza Ádám-Éváig, az eredetekig az ételeinkkel!
Mert ha az lenne a cél, akkor legegyszerűbb, ha odavágunk egy darab nyereg alatt puhított húst az asztalra, ahogy azt a honfoglaló őseinkről tanultuk, "Nesze neked itt az autentikus magyar kaja!"
A 21-ik században élünk, az itt felsorolt ételek többé-kevésbé tükrözik a magyaros ízvilágot, így aztán lehet válogatni és tökéletesen bemutatni, hogy mi magyarok mit ismerünk el magyar konyhaként.
Mindezt úgy, hogy a külföldi vendég is el tudja fogyasztani, mert nem tocsog egy kiló disznózsírban, vagy nem ugrik ki a szeme a bivalyerős paprikától, mert valójában aki igazán jól főz magyarul, arra ez nem is jellemző.
Szerintem sok válaszoló tévedésben van. A magyaros ételsor nem azt jelenti, hogy otthon mit szoktunk enni vasárnap, és hogy nem eszünk előételt. Ez egy tradicionális ételsor, amelyet a közmegegyezés magyarosnak tekint. Amúgy nem egyszerű feladat, hogy harmonizáljon is. Az sem segít, hogy sok minden 19. századi vagy 20. századi kreálmány, és azelőtt senki nem ismerte. Sok étel a szegénykonyha fogása, de vannak arisztokratikus ételeink. Amúgy az Ínyesmester jó kiindulás.
Hideg előétel: Libamáj zsírjában, magyar parasztkenyér (3 kg-osból vékony szeletek), idény biozöldségek. Ital: Málnapálinka.
Meleg előétel: Hortobágyi palacsinta (csirkehússal). Ital: Puszta koktél.
Főétel: Vadas szelet zsemlegombóccal vagy Göcseji gombás tekercs friss natúr lecsóval és hercegnő burgonyával. Ital: Badacsonyi kéknyelű.
Desszert: Dobostorta/Esterházy torta/Gerbeaud szelet - válogatás vagy Gundel palacsinta. Ital: Tokaji natúresszencia.
Plusz: Magyaros sajttál.
Eszpresszó kávé, Unicum Barista.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!