Mi az az igazán fura, bizarr és nem hétköznapi étel, ami egy másik nemzet szemében "mindennaposnak" számít, viszont te is kóstoltad és esetleg ízlett - vagy szívesen kóstolnád újra?
A lehetőségek tárháza végtelen:
- Rovar snack (ebbe beleértve minden emberi fogyasztásra alkalmas rovart - különösen a koreai selyemhernyó bábot)
- Surströmming (svéd erjesztett hering)
- Natto (japán erjesztett szójabab)
- "Nem hétköznapi" tengeri herkentyűk pl.: tengeri uborka, medúza, tengeri sün stb.
- Kínai száznapos tojás
- Hímivarszerv (pl. here), szemgolyó vagy egy adott állat teljesen szokatlan testrésze vagy belső szerve
- Casu marzu (élő nyüvek által emésztett sajt)
- Sajt atkák által "érlelt" sajtok; Milbenkäse vagy Mimolette (az utóbbi pl. nekem a kedvencem)
- Elképesztően büdös ételek (a Surströmmingen kívül) pl.: büdös tofu, különböző büdös sajtok és egyéb orrfacsaró szagú (esetlegesen erjesztett) ételek
- Balut (azaz kacsaembrió)
- Fecskefészek leves
- Durián (a világ legbüdösebb gyümölcse)
- Kiviaq (különleges "Eszkimó jégkrém")
De a lehetőségek tárháza végtelen.
Én igazán extrém gasztro fan vagyok és engem elsősorban a szélsőségek érdekelnek.
Csak arra volnék kíváncsi, hogy van-e az itt jelenlévők közül olyan "elvetemült, perverz" gasztro fan, mint amilyen én is vagyok. 🙂
# 21
Lehet hogy durván hangzik, de engem kifejezetten érdekel, hogy milyen lehet az íze az emberhúsnak. Én nyilván nem volnék képes arra vetemedni hogy kannibál legyek, ugyanakkor baromira érdekelnek azoknak a "kannibál hajlamú embereknek" a beszámolója, akik valaha emberhúst ettek.
Itt egy elég érdekes cikk ezzel kapcsolatban:
Google fordításban:
AZT NEM TUDOM HOGY KI PONTOZZA LE A VÁLASZOKAT? A FINNYÁSOK ÉS A KÉNYES GYOMRÚAK NE OLVASSÁK EZT A TÉMÁT!
Mellesleg 27-es,
Lehet valakinek a szusi bizarr, aki nincsen hozzászokva a nyers dolgokhoz, ugyanúgy a tatárbífsztek vagy a crudo (az olaszoknál), a ceviche (a peruiaknál) vagy a poke (Hawaii-on).
A békacomb amúgy engem is érdekel ugyanúgy, ahogy a csiga és egyszer biztosan ki fogom próbálni.
Ami a büdös tofut illeti... Ebből ezt a fajtát próbáltam: 王致和臭豆腐 - wangzhihe. De ez már nekem is annyira durva volt hogy inkább elástam az egészet jó mélyre. Még most is kísért a szaga ami kb a pálpusztai, a használt bébi pelenka, a záptojás, az erősen rothadó hagyma és az erős lábszag keveréke.
Egyébként ami a büdös tofut illeti: [link]
Ezt többnyire nem magában eszik. Általában úgy készül hogy a sima tofut először teljesen kiszárítják, aztán tömény sóoldatba merítik amit esetleg különböző friss zöld és/vagy egyéb fűszerekkel ízesítenek, és hetekig vagy akár hónapokig erjesztik. Az így kapott nyálkás, büdös tofut aztán különféle módokon felhasználják mint "ízesítő" más ételekhez.
A leggyakoribb mód az, hogy a büdös tofut pépesítik, adnak hozzá vizet, majd ebbe a "páclébe" helyezik a friss tofuszeleteket legalább 24 órára, az így kapott "pácolt tofut" aztán bő olajban kisütik és fokhagymás-chilis szósszal tálalják.
(Elárulom, én megpróbáltam ezt megvalósítani, de az egész már alapból annyira büdös lett, hogy az edényt be sem mertem tenni a hűtőbe, inkább kitettem az erkélyre. Másnapra a szag csak erősödött - szinte már könnyeztem tőle - és én komolyan elkezdtem agyalni azon, ha ezt még forró olajba is beletenném, akkor ez a szag örökre és visszavonhatatlanul megmaradna a lakásban, ezért inkább fogtam és elástam az edénnyel együtt az egészet jó mélyre. Ha egyszer majd Kínában járok, akkor majd inkább kipróbálom ott helybe.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!