Miért nem szabad a rizst keverni főzést közben?
Rizs köretről beszéltünk. Nem egy egytál ételről. Jó reggelt kívánok!
Amúgy meg pont az ilyen "szokásokról" meg 1-2 alap dologról beszéltem. Ez egy beszűkűlt dolog.
"kukában lehet csinálni!"
Vagy...
akármi másban, csak hát ugye ismét a technológia. Érteni kell hozzá. Nem csak 1 féleképpen lehet jól csinálni valamit. Valaki csak 1 féleképpen tud, és nem tud elszakadni tőle, és méri a fütyüléstől a 7 percet, valaki meg tized ennyi erőfeszítéssel bármikor jobbat összehoz, banánlevélbe csavarva is.
# 13
A "pótolni" szót 2× írtam, sorry. (Lehet freudi elszólás is, mert tényleg folyamatosan kell pótolni a vizet.)
Amúgy én sajnos nem vagyok tapasztalt "háziasszony" csak egy húszas évei végén járó "műkedvelő".
Véleményem szerint egy jól elkészített ételben benne van "minden"; a nemzet, a kultúra, a közösség, a szokások, a történelem, az érzelmek és végül MAGA AZ EMBER. Számomra ez az igazi "művészet".
A főétel vagy köret különbségre én nem is gondoltam - úgy összemosódik nálam minden amúgy, amióta megtámadtam magamban minden kulturális berögződést, hogy pl. muszáj naponta legalább egy meleg ételt enni - és ha nem? Meg amúgy mindent mindennel eszem.
Rizs szempontjából amúgy mi a különbség főétel és köret között? Mármint ha főétel - mint pl. a rizottó -, akkor ragadjon nyugodtan, ergo kevergessük csak, ha viszont köret, akkor nehogy? De miért? Miért ne lehetne ragacsos a köret vagy nem ragacsos az egytálétel? Ez is csak megszokás kérdése, nem? Vagy mi az oka? Oké, mondjuk értem én, hogy egytálétel rizshez rögtön pálcikás evésforma asszociáció járul, azt meg csak ragacsossal lehet enni...
Én amúgy jobban szeretem, ha pancsosabb, ragacsosabb, de gondolom, ez is ízlés kérdése.
Az eredeti kérdésem meg amúgy egy barna-piros-fekete rizsekből álló keverék főzése közben merült fel bennem (így vettem zacskósan - külföldön), és alapvetően készítettem már el úgy, ahogy rá van írva, hogy hagyma alá olajon és rá a rizs, és baromi sötét leve volt, naná, bár most viszont megmostam előtte, ám hagyma meg fokhagyma hiányában kreatívkodtam kakaóval :D , úgyhogy a világ legsötétebb rizse lett az eredmény (kicsit még oda is égett, úgyhogy még attól is fekete... :D ), amúgy tök finom lett, ajánlom mindenkinek, csak rizs és natúr kakaó - legközelebb direkt kavargatni fogom, ha már ragacsos párti vagyok... :)
Köszi a ragacsosodás magyarázatát is! :)
Köret: Mo-on a "pergös rizs" a megszokott, amikor a szemek külön állnak, nem tapadnak össze.
Föétel: Mo-on ez alatt rizseshúst értenek, ahol a rizs összetapasztja a többi hozzávalót.
A világ egyég részein (meg néhány embernél Mo-on is) ennél több fajta variáció létezik.
Az ázsia jellegü rizs esetében (eredetileg ez ott nem köret, hanem ez a föétel, a többi csak ízesítés hozzá) fontos, hogy összetapadjanak a rizsszemek, mert pálcával enni csak úgy lehet normálisan, viszont aránylag száraz, mert az ízesítök szaftosak, és így nem folyik szét az egész kaja.
A rizotto viszont kifejezetten ragacsos, de szaftos variáció. (Nem sok köze van a Mo-on legtöbb helyen rizottó néven tálalt ételhez)
Ezen kívül teljesen egyéni dolog, ki milyen formában szereti a rizst, én pl attól függöen, mit készítek belöle, más-más allagúra fözöm. Ez természeretesen rád is vonatkozik, úgy készíted és eszed, ahogy éppen akarod.
Ami a kérdésre válasz: ha a rizst kevered, akkor ragacsos vagy összetapadt lesz, ha nem kevered, akkor szemenként áll.
"Ázsiaiak a sticky rice-t vagyis a ragacsos rizst rizs főző edényben készítik keverés, só és egyéb fűszerek, zsiradék nélkül, mégis összeáll teljesen."
MOSTANÁBAN igen, de évszázadokon keresztül semmiféle speciális rizsfözö edény nem volt, és az akkori technológia az, ami ebben az esetben számít.
Elkezdtem most amúgy éttermekben figyelni a rizs állapotát, amióta ez a kérdés ide kikerült és a válaszokat olvasom, meg más füllel hallom már a rizs minőségére tett megjegyzéseket körülöttem, hogy ki mit szeret vagy nem - eddig fel sem tűnt a különbség, komolyan, rizs és rizs között és most sem lesz életkérdés, de érdekes, hogy milyen alapvető egy élelmiszer és mégis mennyire nem alapértelmezett (számomra) minden tudnivaló róla (tán mert zacskós gyorsrizsen nőttem fel... ;) )
Köszi a hozzászólásokat! <3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!