Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem szabad a rizst...

Miért nem szabad a rizst keverni főzést közben?

Figyelt kérdés
Gondolom azért, mert elsősorban a gőznek kéne főznie, nyomás alatt (kb.), ezért lehet kuktában is rizst főzni, meg ha nem kuktában, akkor is oda van írva mindig, hogy lefedve alacsony lángon, és azt a részét értem, vagy inkább sejtem, hogy ezért ne is kevergessük, hogy a gőz ne szökjön ki, de ez tényleg ennyire fontos...?

2019. máj. 29. 14:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
20%

Rizs köretről beszéltünk. Nem egy egytál ételről. Jó reggelt kívánok!

Amúgy meg pont az ilyen "szokásokról" meg 1-2 alap dologról beszéltem. Ez egy beszűkűlt dolog.

2019. máj. 29. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 anonim ***** válasza:
60%

"kukában lehet csinálni!"


Vagy...

akármi másban, csak hát ugye ismét a technológia. Érteni kell hozzá. Nem csak 1 féleképpen lehet jól csinálni valamit. Valaki csak 1 féleképpen tud, és nem tud elszakadni tőle, és méri a fütyüléstől a 7 percet, valaki meg tized ennyi erőfeszítéssel bármikor jobbat összehoz, banánlevélbe csavarva is.

2019. máj. 29. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 anonim ***** válasza:
80%
A gőznyomás a rizsszemeken belül egyfajta "apró zsebeket" képez, ami megakadályozza, hogy a rizsben található keményítő a szemeket "összeragassza". Egyszerűbben: ha főzés közben kevered a rizst, akkor ezáltal "aktiválod" a rizsben található keményítőt, és a rizs emiatt "ragacsos massza" állagú lesz. Akkor kell keverni a rizst főzés közben (közben az elpárolgott folyadékot folyamatosan pótolni pótolni) ha rizottót készítesz. Az így elkészült rizs kissé ragadós, nyálkás, pépes állagú lesz, mert a keményítő kioldódik főzés közben a szemekből (más kérdés, hogy milyen típusú rizses ételhez milyen fajtájú rizs javallott, mert a rizs keményítőtartalma fajtánként változhat).
2019. máj. 30. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 anonim ***** válasza:
80%

# 13

A "pótolni" szót 2× írtam, sorry. (Lehet freudi elszólás is, mert tényleg folyamatosan kell pótolni a vizet.)


Amúgy én sajnos nem vagyok tapasztalt "háziasszony" csak egy húszas évei végén járó "műkedvelő".

Véleményem szerint egy jól elkészített ételben benne van "minden"; a nemzet, a kultúra, a közösség, a szokások, a történelem, az érzelmek és végül MAGA AZ EMBER. Számomra ez az igazi "művészet".

2019. máj. 30. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 A kérdező kommentje:

A főétel vagy köret különbségre én nem is gondoltam - úgy összemosódik nálam minden amúgy, amióta megtámadtam magamban minden kulturális berögződést, hogy pl. muszáj naponta legalább egy meleg ételt enni - és ha nem? Meg amúgy mindent mindennel eszem.


Rizs szempontjából amúgy mi a különbség főétel és köret között? Mármint ha főétel - mint pl. a rizottó -, akkor ragadjon nyugodtan, ergo kevergessük csak, ha viszont köret, akkor nehogy? De miért? Miért ne lehetne ragacsos a köret vagy nem ragacsos az egytálétel? Ez is csak megszokás kérdése, nem? Vagy mi az oka? Oké, mondjuk értem én, hogy egytálétel rizshez rögtön pálcikás evésforma asszociáció járul, azt meg csak ragacsossal lehet enni...


Én amúgy jobban szeretem, ha pancsosabb, ragacsosabb, de gondolom, ez is ízlés kérdése.


Az eredeti kérdésem meg amúgy egy barna-piros-fekete rizsekből álló keverék főzése közben merült fel bennem (így vettem zacskósan - külföldön), és alapvetően készítettem már el úgy, ahogy rá van írva, hogy hagyma alá olajon és rá a rizs, és baromi sötét leve volt, naná, bár most viszont megmostam előtte, ám hagyma meg fokhagyma hiányában kreatívkodtam kakaóval :D , úgyhogy a világ legsötétebb rizse lett az eredmény (kicsit még oda is égett, úgyhogy még attól is fekete... :D ), amúgy tök finom lett, ajánlom mindenkinek, csak rizs és natúr kakaó - legközelebb direkt kavargatni fogom, ha már ragacsos párti vagyok... :)


Köszi a ragacsosodás magyarázatát is! :)

2019. máj. 30. 20:40
 16/20 anonim ***** válasza:
80%

Köret: Mo-on a "pergös rizs" a megszokott, amikor a szemek külön állnak, nem tapadnak össze.

Föétel: Mo-on ez alatt rizseshúst értenek, ahol a rizs összetapasztja a többi hozzávalót.


A világ egyég részein (meg néhány embernél Mo-on is) ennél több fajta variáció létezik.

Az ázsia jellegü rizs esetében (eredetileg ez ott nem köret, hanem ez a föétel, a többi csak ízesítés hozzá) fontos, hogy összetapadjanak a rizsszemek, mert pálcával enni csak úgy lehet normálisan, viszont aránylag száraz, mert az ízesítök szaftosak, és így nem folyik szét az egész kaja.

A rizotto viszont kifejezetten ragacsos, de szaftos variáció. (Nem sok köze van a Mo-on legtöbb helyen rizottó néven tálalt ételhez)


Ezen kívül teljesen egyéni dolog, ki milyen formában szereti a rizst, én pl attól függöen, mit készítek belöle, más-más allagúra fözöm. Ez természeretesen rád is vonatkozik, úgy készíted és eszed, ahogy éppen akarod.


Ami a kérdésre válasz: ha a rizst kevered, akkor ragacsos vagy összetapadt lesz, ha nem kevered, akkor szemenként áll.

2019. máj. 30. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat, nem volt idegzetem végigolvasni a sok hozzászólást. Ázsiaiak a sticky rice-t vagyis a ragacsos rizst rizs főző edényben készítik keverés, só és egyéb fűszerek, zsiradék nélkül, mégis összeáll teljesen.
2019. jún. 10. 03:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 anonim ***** válasza:
80%

"Ázsiaiak a sticky rice-t vagyis a ragacsos rizst rizs főző edényben készítik keverés, só és egyéb fűszerek, zsiradék nélkül, mégis összeáll teljesen."


MOSTANÁBAN igen, de évszázadokon keresztül semmiféle speciális rizsfözö edény nem volt, és az akkori technológia az, ami ebben az esetben számít.

2019. jún. 10. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/20 A kérdező kommentje:

Elkezdtem most amúgy éttermekben figyelni a rizs állapotát, amióta ez a kérdés ide kikerült és a válaszokat olvasom, meg más füllel hallom már a rizs minőségére tett megjegyzéseket körülöttem, hogy ki mit szeret vagy nem - eddig fel sem tűnt a különbség, komolyan, rizs és rizs között és most sem lesz életkérdés, de érdekes, hogy milyen alapvető egy élelmiszer és mégis mennyire nem alapértelmezett (számomra) minden tudnivaló róla (tán mert zacskós gyorsrizsen nőttem fel... ;) )


Köszi a hozzászólásokat! <3

2019. jún. 13. 15:58
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Én szeretem a ragacsos rizst, dupla magas üvegtálban, mikróban csinálom mindenféle pirítás nélkül, nem kell keverni, csak beszórod a hozzávalókat és mehet.
2022. aug. 30. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!