Milyen tartósítót lehet keverni a baracklekvárba, hogy ne penészedjen meg felbontás után?
Sok cukorral készítjük, és rendesen besűrítjük (semmi dzsemfix meg más hasonló dolog), ez már önmagában is tartósít, de mégis, ha fel van bontva az üveg, a hűtőben is képes néha pár hét alatt megpenészedni.
Mi az, aminek a hatását a forró lekvár se veszi el, és felbontás után is hatásos lesz?
Tartósítószerre semmi szükség, ha tisztán dolgozol jó minöségü gyömölcsböl.
Nekem a felbontott lekvár sosincs hütöben, de akár több hét alatt sem penészedik meg.
Ha neked igen, akkor valamit rosszul csinálsz: pl az üveg nem elég tiszta, mielött betöltöd, vagy a fejreállítós trükköt használod - ez ugyanis kimondottan rossz, mert a fedö meg az üveg szája is egész vékonyan lekváros lesz és ez az, amitöl el kezd romlani felbontás után.
De mindettöl függetlenül, a tartósírószereknek a forró lekvár nem árt, attól nem lesz hatástalan, viszont felbontás után már semmi nem tartósít, hacsak nem teszel rengereget bele, akkor viszont kimondottan ártalmas.
1.-nek: Ellenvéleményem van ez ellen az állításoddal szemben: "...a fejreállítós trükköt használod - ez ugyanis kimondottan rossz, mert a fedő meg az üveg szája is egész vékonyan lekváros lesz és ez az, amitől el kezd romlani felbontás után.""
A mi "fejre állított" lekvárjaink vagy kompótjaink sosem penészednek meg. Viszont tiszta üveg és tiszta fedő - alapkövetelmény!
Az én módszerem a következő:
A megmaradt lekvárt mikróba teszem, és legmagasabb fokozaton addig melegítem, amíg forrni kezd (figyelni kell, mert könnyen kifut), ekkor kiveszem, rácsavarom a tetejét, és fejreállítom 5 percre. Ezután hagyom kihűlni és mehet vissza a kamrába, mert így légmentesen záródik.
7-es, ez így, ebben a formában hülyeség. 95%-os gyümölcstartalmú dzsem, amit magam készítek, nem penészedik be. Nem, nem azért, mert mű, hanem mert megfelelően van elkészítve és van benne nátrium benzoát, ami nem engedi az élelmiszert penésztanyává lenni.
És a 100% gyümölcstartalmú szilvalekvár minden nélkül sem penészedik meg. Soha. És a legkevésbé sem mű.
Kérdező: Na-benzoát. A rákkeltő szalicilt felejtsd el.
Köszönöm a válaszokat.
(Lesz pálinka is, hogy most 2 l-rel kevesebb a lekvár miatt, az nem tétel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!