Miért nem szabad a rizst keverni főzést közben?
Nem. A főzés az főzés, az 100 fok, ha belegebedsz akkor se több, meg ha kevergeted akkor se kevesebb, ha fő.
(Nagy nyomáson magasabb hőmérsékleten fő, de egyrészt egy egyszerű letakarás messze nem elég ahhoz, hogy nagyobb nyomást csináljon, ettől nem emelkedik meg a forráspont egy tized fokot se.
Másrészt kuktában elvileg lehet ugyan rizst párolni, gyakorlatilag meg kb millióból 1 ember csinál ilyet, az is elvetemülten unatkozhat)
Lefedni azért kell, hogy egyenletesen érje a hő, pont azért, mert amúgy kevergetéssel lehetne elérni, hogy egyenletesen érje a hő, de azt meg nem lehet.
Éspediglen azért nem lehet, mert magától a kevergetés állandó mechanikai hatásától lesz "ragacsos"...
... illetve kicsit más eljárással és más rizst használva, ettől az állandó mechanikai behatástól, a kevergetéstől lesz pl egy rizottó bársonyosan "szottyos" száraz, pergős helyett.
A keményítőt dörzsölöd le a rizstől, ami besűríti a párolólevet, ezért ha kevergetve párolod, egy idő után olyan, mint ha egy főzelékben akarnád megpárolni.
Aztán ez úgy beáll, mint egy másnapos sárgaborsó főzelék.
Ha nem kevergeted, viszonylag tisztább párolólében dagad meg a rizs, a a rajta lévő keményítő teljesen másképp viselkedik, így mikor az összes folyadékot felszívta, akkor pergősre hullik szét.
A válaszom elején a "nem"-et a 2-es kommentre írtam, nem a 3-mas válaszra.
Bár így még nem hallottam, hogy "kitöröd" a keményítőt, de a kulcs valóban a keményítő a történetben.
Köszi mindenkinek, tök érdekes dolgokat írtok, és számomra még az is érdekes, hogy hogy a manóban nem tudok én ilyeneket magamtól, 30+ éves háziasszonyként... :D Oké, helló XXI. század európai fővárosában felnőtt és minden porcikájával ellenállt anyuka és nagymamák minden tanításának nem is akkora csoda végül is... :D :D :D De éljen ez a kérdezős oldal és pláne éljen minden kedves válaszoló! :D Köszönöm! :)
Ma is tanultam valamit, már érdemes volt felkelnem! :D
A keveréssel a rizs felületén lévö kemémyítöszemcsék leválnak és ragacsossá teszik az egészet. Ha nem kevergeted, akkor rajta maradnak a rizsszemeken, nem kerülnek szabadon a vízbe, így pergös marad.
Éppen ezért szokás az ázsiai stílusú rizst kevergetni, hogy szépen összetapadjanak a szemek, könynen lehessen pálcikával enni.
"hogy a manóban nem tudok én ilyeneket magamtól, "
Hát magától ritkán tud csak úgy valamit az ember. :)
Ez egy szakma. Még ha sokan 3 perc paprika tv nézés után azt gondolják, hogy ők már értenek ehhez, ez attól függetlenül egy összetett, és nehéz szakma.
Otthon, ezt pont annyira lehet megtanulni, mint akármilyen más szakmát. Szokásokat, 1-2 alap dolgot el lehet sajátítani, de ezt elég nehéz összemérni azzal, ha pl valaki több évtized vagy akár évszázad összegyűjtött tapasztalatát tanulja, koncentráltan, mondjuk 6-8 évig.
Ez pl (köretek) elsős tananyag egy szakács suliban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!