Ez így jó? Hogyan készítitek elő a befőttes üveget befőzésre?
Nemrégiben elhatároztam, hogy csinálok lekvárt. Utánanéztem,a befőttes üvegeket elmostam, majd 10-15 percig forraltam lábasban. de! egy fehér bevonat keletkezett az üvegeken, így áttöröltem papírtörlővel... de bármikor forralok vizet, a lábason is marad ilyen fehér réteg. ha az számít, meleg vízben tettem oda az üvegeket kifőzésre.
mit csináltam rosszul? tu hogy szoktátok előkészíteni? mosogatógépem nincs, sütőben-mikróban nem mertem megkockáztatni a fertőtlenítést.
előre is köszönöm!
Én meleg vízzel öblítem és ennyi, az alapos hőkezelést befőzéskor kapja meg, annak elégnek kell lennie.
A fehér réteg vízkő, ez ilyen. Nálunk brutálisan kemény a víz, a kuktából is fehér foltosan veszem ki az üvegeket, áttörlöm őket, felcímkézem és mennek a szekrény tetejére :) Nagyon ritka, hogy bármi megromoljon, szeretem ezt a kuktás, tartósítószer- és cukormentes befőzést.
Én az üvegeket soha nem főztem ki, csak nagyon alaposan elmostam. Nem törölgettem el, hanem hagytam egy tiszta konyharuhán szájjal lefelé megszáradni őket.
A kupakokat viszont forraltam egy pár percig.
Utána megtöltöttem az üvegeket, jól lezártam, szájjal lefelé fordítottam egy 20-30 percre és ment a helyére a polcra.
Nem dunsztolgattam, nem raktam bele tartósítószert és évszámra mégsem romlott meg soha semmi.
Azért írom mindezt múlt időben, mert már mosogatógépem van és egyre kevesebb dolgot teszek el, ami cukros. Ami még maradt, azok a savanyúságok.
Én a mikróban csírátlanítom.
A tisztára mosott üvegekbe aljába egy ujjnyi vizet öntök, és max teljesítménnyel 2-3 percig mikrózom, amikor elkezd törni a víz, óvatosan kiöntom belőle és tiszta, kivasalt borogatom, hogy megszáradjon.
A fedőket kifőzöm.
Sütőben: Az elmosott nedves üvegeket tepsibe állítjuk, szájuk felfelé néz. Kb 100 fokon 15 perc alatt megszáradnak, ekkor elkészültünk a sterilizálással.
A Sütőből az üvegeket vagy teljesen forrón, vagy kihűtve használjuk fel. Ne hagyjuk langyos sütőben várakozni az üvegeket!
Ne nyúljunk a tiszta üvegek és tetők belsejébe!
8-as vagyok, bocsánat, most látom, hogy nincs mosogatógéped.
Ez esetben a forró vízes öblítést ajánlom, csírátlanításra pedig öblítsd ki ecettel. Utána ne töröld át, hagyd lecsöpögni!
A fehér réteg pedig ártalmatlan vízkő, valószínűleg kemény nálatok a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!