Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell elkészíteni a...

Hogyan kell elkészíteni a hagymalevest?

Figyelt kérdés
2017. jan. 20. 14:41
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
2017. jan. 21. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
10:01 köszi a választ
2017. jan. 21. 13:12
 3/3 anonim ***** válasza:

Szia, nem tudom, aktuális-e még a kérdésed.


Én személy szerint élek-halok a francia konyháért. Karakteres, kifinomult, életigenlő.


Bár a hagymaleves egy meglehetősen egyszerű étel, kizárólag minőségi hozzávalókból lesz nagyszerű a végeredmény, tehát a legjobb, ha saját készítésű marhahúsleves alapból készül.


Természetesen lehet csalni leveskockával is, ha valakinek nincs otthon tisztességes húsleves alap betárazva. Nem szeretnék képmutatónak tűnni, én is szoktam ilyesmit használni, bár nem szívesen.


A leveshez használható vörös, vagy fehér bor, a lényeg, hogy olyan legyen, amit önmagában is szívesen elkortyolgatnánk a barátokkal. Tényleg nincs kőbe vésve, milyen bort használjunk, azonban pár dolgot érdemes észben tartani:

A hagyma enyhén édeskés ízt kap a karamellizálás során, míg a sajt és a vaj sós, nehezebb. Ezekhez a tulajdonságokhoz a könnyed, száraz, savas borok passzolnak a legjobban.

Fehérbor:


Burgundy (Chardonnay)

Riesling, Pinot Gris

Pouilly Fume & Saint Bris - Sauvignon Blanc

Bordeaux - Sauvignon Blanc


Vörösbor:


Pinot Noir

Cotes du Rhone - Syrah, Mourvèdre

Zweigelt

Pinot Noir

Bordeaux - St. Emilion, Pomerol


Aki kísérletezős, játékos hangulatban van, használhat természetes más alkoholt is bor helyett.

Sör: belga trappista, Dubbel, Trippel. Túl világos, túl keserű, túl sötét fajtákat viszont nem érdemes. A sajthoz válasszuk a sört!

Sherry: Madeira, Marsala

Pezsgő: rendes champagne

Brandy

Cognac

Calvados


Hozzávalók 4 főre:

500-600 g vöröshagyma

60 g vaj

1 ek liszt

2-3 ág friss kakukkfű

1 liter alaplé

200-250 ml alkohol

200-250 g Gruyére

1 db tojás sárgája (elhagyható)


És hogyan készítem?


A hagymát megpucolom, majd kb fél cm-es karikákra vágom. Egy lábasban felolvasztom a vajat, majd mehet bele a hagyma. Sózom, és lassú tüzön, időnként megkeverve kb fél óráig. Amikor a hagyma már szépen megkaramellizálódott, hozzáadom, és elkeverem a lisztet. Hozzáadom a kakukkfüvet, és néhány percig közepes lángon pirítom tovább, gyakran kevergetve, hogy a liszt oda ne kapjon.


Ezután felöntöm az alkohollal, és alaposan elkeverem a lábas tartalmát. 7-8 percig hagyom rotyogni, hogy az alkohol elpárologjon, és a leves szépen besűrűsödjön.


Végül felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, elkeverem, és alacsony fokozaton, lefedve párolom még egy fél órát.


A tojásos változatban a tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevesben elkeverem, majd állandó kevergetés mellett a tűzről levett levesbe öntöm.


Amikor lusta / kapkodós napom van, akkor rögtön tálalom reszelt sajttal megszórva.


Amikor jobban odateszem magam a konyhában, akkor a sütőben fehér kenyér szeleteket pirítok, majd megszórom őket sajttal, és tovább sütöm, amíg a sajt megolvad, és kicsit meg is pirul.


Az elkészült, még forró levest leveses tálkákba merem, és rá a sajtos pirítóst.

máj. 18. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!