Hogy tudom megoldani, hogy íze is legyen a krémlevesnek?
Sziasztok! Szeretnék a vendégemnek krémlevest készíteni, mert imádja! Pl. borsó, brokkoli, burgonya stb.
Készítettem már korábban is hasonlókat, de legtöbbször olyan semmilyen íze volt az egésznek!
Mivel lehet ezt kicsit olyanná tenni, hogy élvezhető is legyen?
A maradék húslevest (csak a leszűrt levét!) lefagyasztom, és többnyire abból készítek krémlevest. Ha kevés a kiolvasztott leveslé, pótolom vízzel.
De amúgy a húsleveslé egyáltalán nem létszükséglet, anélkül is készülhet isteni krémleves.
Vannak apróbb "trükkök", pl. a sima brokkolikrémleves ízét nagyon szépen kihozza egy csipet feketebors és a tejszín.
Ha vegyes zöldségből akarsz krémlevest, szerintem nem szabad kihagyni belőle a petrezselyemgyökeret, petrezselyemzöldet, zellergyökeret, vagy zellerzöldet és sárgarépát, fokhagymát, vöröshagymát. Vegyes krémlevest én specilel nem sűrítek tejszínnel, hanem belefőzök 1-2 szem krumplit.
Mesterséges ételízesítőket (Maggi, meg mi a másik klasszikus?) évek óta nem használok, rájöttem, hogy ha a zeller és a petrezselyemgyökér benne van az ételben, annak kerek egész lesz az íze, nem kell már oda leveskocka.
Én szinte az összeset így készítem:
- olívaolajon vajat olvasztok, ezen üvegesre párolom a hagymát (újhagyma, póré, vöröshagyma valamelyike, és emellésokszor fokhagyma is mehet!), hozzáadom a zöldfűszereket - az ételtől függően pl. rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, oregánó, stb. - jó sokat, és frisset!! ez az olajjal, vajjal és hagymával rántásszerűen sűrű lesz, és megadja a leves alapízét. 2-3 percig kavargatom, majd rádobom a zöldségeket. Ezzel együtt is megforgatom 1-2x, itt megsózom (ez is fontos, mert a zöldség só hatására levet ereszt, így jobban érezni az ízét a levesben!), majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, kicsit talán többel.
15-20 percig főzöm, leturmixolom vagy összetöröm botmixerrel, és felöntöm kb. 2 deci sűrű habtejszínnel. Borsot csak a végén teszek bele, frissen őröltet.
Egyébként ha te nem érzed az ízét az is lehet, hogy alapvetően túl sósan/fűszeresen étkeztek.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
A kérdésem még az lenne, hogy minek ezekbe a levesekbe tejszín? Nekem az annyira nem hiányzik belőle. :D
Krémesebb lesz tőle, meg a tejszínnek van egyfajta selymes, kellemes íze is. Sokszor a színe is sokkal szebb tejszínnel.
Egyébként néhány levesbe szinte muszáj a sűrítés miatt, másokba meg majdhogynem felesleges. PL. a krumpli szépen besűrűsödik magától is, a hagymaleves viszont feleolyan se lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!