Hogyan lehet főzni ízletes húslevest ételízesítő vagy leveskocka nélkül?
Ez így elég blőd kérdés, de ti mit tesztek a levesbe, hogy kellemes íze legyen? Tegnap jó sok zöldséggel, egy szép tyúkból készítettem levest, szándékosan nem raktam bele ételízesítőt, de annyira hiányzott kóstolásnál a nátrium-glutamát erős íze, hogy a végén csak beledobtam egy leveskockát és egy teáskanál Vegetát.
Lestányt mindig használok, elvileg az ételízesítők meg a kockák is attól kapnak ízt.
Legközelebb mivel fűszerezzem még?
Én úgy szoktam, hogy jó pár hús, főleg csontos, mert attól lesz a legfinomabb. Pár szál répa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma (legfelső rétegét szedem csak le). És ennyi.
(de lehet, hogy túlságosan hozzászoktál a kockához)
Én úgy szoktam, hogy csirke, pulyka csont, kicsi hússal.
Répa, zöldség, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma (a hagymákat ha megfőtt kiveszem), krumpli egészben, kis darab kelkáposzta ha van.
Fűszerek: só, petrezselyem, néhány szem egész bors, fűszerkömény, és gyömbér (őrölt mind 2)
Jéghideg vízzel felöntve, lassú tűzön sokáig főzve. akár 2-3 óráig. és köben ne kevergesd.szerintem nagyon finom így. A krumpli miatt meg nem lesz zavaros a leves
Őszintén nem értem, miféle sport ez az értelmetlen lepontozás. Mindegyik nagyon le van értékelve, de nem nagyon látok ellenvéleményt.
Írja már le valaki a tökéletes húsleves receptjét!
Azt nem állítom, hogy tökéletes a recept, de egyrszt hagyományosan készül (mindenféle kocka meg egyéb nélkül), másrészt eddig mindenkinek ízlett.
Kb 1 kg levesnek való marhahúst (szegy, borda, lábszár, ökörfarok) megmosva felteszek kb 4 liter hideg vízben föni, minden liter vízre 1 teáskanál sót számítva. Ha van, lehet bele disznócsontot (karaj, tarja, lapocka) is tenni, csak jót tesz a levesnek. (Házi tyúk vagy kakas is jó a leveshez, de azt nehéz beszerezni) Aki szereti, tehet bele velöcscsontot is (mindkét végét megsózva nem fö ki belöle a velö)
Ha felforr, akkor a keletkezett habot leszedem, és lassan, kis lángos éppen csak gyöngyözve fözöm tovább.
Amikor a hús félpuha, teszek bele kb 4-5 közepes méretü sárgarépát, ugyanennyi petrezselyemgyökeret, zellergumót, egy-két fej vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, ezen kivül füszerzacskóban 8-10 szem feketeborsot, 3-4 szem szegfüborsot, 1/2-1/2 mokkáskanál szerecsendiót, szerecsendióvirágot, gyömbérport.
Utána tovább fözöm, amíg minden megpuhul bele, ha kell a végén utánaízesítem.
Lehet leszürve csak a levét tálalni, ilyenkor külön vagy vízben vagy kiszedett levesben megfütt levestésztával, vagy sokan szeretik, ha a levesben fött zöldségek meg húsok is az asztalra kerülnek, és mindenki abból és annyit szed a tányérjába, ahogy neki tetszik.
Természetesen lehet más zöldségeket és füszereket is használni, attól függöen, hogy ki mit szeret, de alapreceptként nálunk ez igen jól bevált.
Megjegyzés: a leves nem leszürve másnapra sokkal jobb lesz, amennyiben megfelelöen hidegen lehet tárolni addig. Legalább is mi másnap jobban szeretejük, de ez is ízle´s kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!