Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Zöldség gőzölésénél ha a...

Zöldség gőzölésénél ha a vizet ízesítem/fűszerezem, akkor a zöldség átveszi az ízt?

Figyelt kérdés
Pl ha karfiolt, répát, vagy brokkolit főzök, akkor szoktam ételízesítőt tenni a főzővízbe és a zöldségnem így jobb íze lesz. Most arra gondoltam, hogy kipróbálom a gőzölést, vagyis hogy vizet forralok egy fazékban és egy fém szitát teszek bele, és arra tennék zöldséget úgy, hogy ne érjen bele a vízbe. Olvastam, hogy így megmaradnak benne a vitaminok. Az érdekelne, hogy ezt hogy kellene ízesíteni? Ha nem a zöldségre szórom az ételízesítőt, hanem a vízbe, akkor a víz gőze meg fogja ízesíteni a zöldséget? És valami egyéb ízesítési ötlet? Ha valami mást tennék a vízbe, aminek az ízét átvenné a zöldség?

2014. aug. 14. 22:27
 1/4 anonim ***** válasza:
90%
Egyrészt ne használj "ételízesítőt". Olvasd el az összetételét, és látni fogod, hogy a hasznos része só és pár zöldfűszer, a kurkuma és az ízfokozók nem fognak hiányozni, ha magad fűszerezed. És persze a kevesebb néha több, nem kell 8 féle fűszerrel megszórni egy egyszerű brokkolit. Gőzölés esetén a vízbe nagyjából hiába teszed, fűszerezd (értsd: só és bors sztem bőven elég, mi más kéne egy brokkolihoz?) közvetlenül a zöldséget. Rakj rá vajat is, ami ráolvadhat.
2014. aug. 14. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy megmaradnak a vitaminok? Mondjuk több mintha vizben forralod. De ha te sok vitamint akarsz megtartani, akkor kinai módon kell föznöd. Vékonyra/apróra vágva gyorsan átjárja a hõ és már is veszik le, mert csak felhevitik az ilyen dogokat. A hagyma, paprika, meg az ilyen zöldség félék, pláne az uborka, még nyersek mikor felszolgálják.

Különben a füszerezésnél ne hadd magad elcsábitani semilyen bolti misz-masszal, amit emlitete is az elözö.

Nincsen szükség csodaszerre. Viszont te fözöl és te izesitsd a saját ételed és ne más, gyárban összelapátolt miegymással.

2014. aug. 16. 00:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 TappancsMancs ***** válasza:
A gőzbe nem fog igazán belemenni a fűszer. Párolás után fűszerezd.
2014. aug. 19. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 TappancsMancs ***** válasza:
Amúgy nagyon jó a párolt zöldség. Ha gondolod lehet kapni hozzá edényt egyszerű dolog, alul a víznek fölötte egy szita szerű rész és fedő. Abba nagyobb mennyiség is fér mint szitával.
2014. aug. 19. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!