Mi a titka a jó ízű teának? (többi lent)
Attól függ, hogy milyen tea és persze az ízesítéstől is.
Gyümölcsteából én pl két filtert teszek egy csészébe és hagyom elég ideig állni, lobogó vízzel forrázom le, mert ha nem elég forró, akkor úgy vettem észre, hogy nem elég intenzív az íze.
Amit nem szabad forrázni, azt tovább kell állni hagyni a csészében, hogy jól kiázzon az íze.
Van aki a teafüvet cukorral és citrommal főzi fel, akkor is érdekes íze lesz.
Szerintem egyrészt figyelj oda arra, hogy mennyi ideig kell áztatni, illetve hány fokos vízben. Ezt a filterről vagy a csomagolásról (vagy az eladótól, ha olyan szálas tea) tudod leolvasni általában.
Illetve sokat számít még az ízesítés is, és a víz minősége is! Hacsak nem a szomszéd utcában lakik a nagymamád, akkor lehet, hogy ez az oka a különbségnek.
Persze feltételeztem, hogy ugyanolyan teából szeretnél finom italt készíteni.
Az számit-e hogy fém vagy fa kanállal keverem el illetve rakom bele a cukrot?
Vagy mennyi cukrot tegyek bele sac/kb?
'Ti' álltalában mennyit szoktatok,hány kanállal?
Én teázókban / teás szaküzletekben, esetleg vásárokon vásárolom a teát (esetleg különféle füveket: mentát, hársfavirágot, cickafarkot, kamillát, ilyesmit).
Számít a hőfok (ami teatípusonként eltérő), az áztatás időtartama (többször leönthető teáknál ez is változik a leöntések számával). Én ritkán használok cukrot, inkább csak kandiscukrot, ha olyan a hangulatom. Inkább egy kevés mézet (főként az erős, fekete teáknál vagy pu-erheknél, de sokszor semmit (pl. fehér teáknál vagy gyógyfüves teáknál). Sokan tesznek bele valamennyi citromlevet (ott is más a citromlé meg a facsart citromlé), én nem szoktam - kivéve, ha egy presszóban valamiért teát kérek, és hoznak hozzá citromot.
Nem szabad a teát fém edényben csinálni, sem fémkanállal keverni. Én így hallottam.
Én soha semmennyi cukrot nem teszek a teába, gyümölcsteát kizárólag "tisztán" iszom, feketét néha citrommal (kb. egy gerezd citrom levét nyomom bele, a bolti palackos citromlevet vagy mifenét ha kedves az életed ne tégy bele) vagy néha 2 kis kávétejszínnel.
"A mamád valószínűleg szálas teát használ, annak sokkal intenzívebb az íze."
Persze, mert a nagymamák arról híresek, hogy egyenesen Kínából rendelik a frissen, kézzel szedett tealeveleket, nem?
Baromság, mondom én, hogy egy gagyi Garzon az egy tonna cukorral.
"'Ti' álltalában mennyit szoktatok,hány kanállal?"
Én naponta kétféle bögréből iszom (reggel kisebből, este nagyobból), és így:
1. kisbögre (3,5 dl):
- 1 teáskanál sima kristálycukor
- egy kevés citromlé (nem citromból frissen csavart)
- forralt vízzel (100°C lehet)
- gyümölcs- vagy feketetea (általában filteres)
- a ráírt ideig áztatom (kb. :) )
2. nagybögre (kb. 5 dl):
- 2 teáskanál cukor
- egy kevés citromlé
- a többi ugyanúgy
"Technikáról":
Amíg forralom a vizet, a bögrébe beleteszem a cukrot, ráöntöm a citromlevet.
Amikor felforrt a víz, a bögrébe teszem a filtert/teaszűrőt és leforrázom a vízzel.
És sima, rozsdamentes acél kanalat használok.
Illetve pár napja elkezdtem "üresen" inni a teát.
#2-es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!