Ha két celofán közé teszem a Na-benzoátot, akkor nem kerül bele a paradicsomlébe ugye? Vagy átszivárog?
" celofán egy félig áteresztő hártya"
Kevésbé hiszem. Akkor senki sem venné és használná amire elövan látva.
"Nem tudom, anyáinktól tanultam. Azt mondják, h ne kerüljön a kupakba penészgomba, ezt akadályozza meg. De ha nem is hallottatok még erről, akkor honnan tudjátok, h nem engedi át? Csak mert azt olvastam, h a celofán egy félig áteresztő hártya. És emiatt kérdezem, h akkor most ne tegyek?2
Amit "anyáink" mondanak, az nem feltétlen igaz, a legtöbb esetben CSAK szokás.
Akpuakba CSAK akkor kerül penészgomba, ha még nincs rátéve az üvegre.
Azt senki nem írta, hogy erröl nem hallott, csak azt, hoyg nincs értelme. Neked sem használ a fájdalomcsillapító tabletta, ha a zsebedbe teszed.
A celofán ugyan féliáteresztö hártyaként müködik, de ezt csak annyit jelent, hogy a forró levegöböl valamennyi ki tud jönni, AMÍG nedves - ezért szívja rá magát az üvegre. Utána, ha megszáradt, légmentesen zár, sem ki, sem be nem tud semmi átjutni rajta.
A két réteg közti tartósítószer a legjobb esetben is a celofánt tartósítja, a tartósítószer CSAK akkor tud bármilyen hatást is kifejteni, ha a tartósítandó anyagba (lekvár, befött, savanyúság) belekerül.
De ha tisztán dolgozik valaki, akkor MINDENFÉLE tartósítószer fölösleges, nem fog megromlani az eltett valami. (Nekem több mint 30 év alatt alig romlott meg pár üveg valami, pedig évente több száz (300-400) üveggel teszek el ezt-azt.)
A celofán valóban féligáteresztő, ezért fordulhat elő, hogy a csak celofánnal lezárt lekvárok besűrűsödnek. :)
A Na-benzoát nem okoz gondot, mi a paradicsomlé tetejére szoktuk tenni, hogy a paradicsomlé felső rétege, ahol érintkezik a levegővel, ne penészedjen meg, nem igazán keveredik el, amikor megbontjuk, lelöttyintjük róla. Szerintem ha a kupak penészmentesítését szeretnéd, akkor kend be a kupakot és úgy tekerd rá a celofánra.
# 9 - A celofán valóban féligáteresztő, ezért fordulhat elő, hogy a csak celofánnal lezárt lekvárok besűrűsödnek. :)
Figyelj csak oda, a celofánra: nem domború hanem homorú alakot vesz fel. A forró levegö a celofán alatt kihül és az ürtartalma kissebb lessz. Ha a celofán áteresztö lenne nem tudná a kihült levegö magába húzni.
Besürösödik! Nem az történik, cukor amig forró addig folyékony, ha kihül megdermed/megkeményedik. Nem lett a lekvár sürübb csak keményebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!