Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A tojást meg szoktátok mosni...

A tojást meg szoktátok mosni felhasználás előtt? Konyhában jártas férfiak véleménye is érdekel!

Figyelt kérdés
2009. nov. 14. 13:02
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
26%
Inkább legyen tyúkszaros, mint hypós... Úgysem azt esszük meg!
2009. nov. 14. 15:30
 12/24 anonim ***** válasza:
61%

én mindenkit felpontoztam amúgy, de aki írta hogy inkább tyúkszaros legyen mint hipós, na őt pontoznám legszivesebben 300%-ra:D

ha arra gondolok hogy a tojás amit megeszek, előtte állt a szarban, azt mondom hogy oké, a tyúkban úgyis olyan környezet van, megeszem.. de ha arra gondolok hogy hipóba áztatták, akkor elmegy az étvágyat az egész tojástól

és nemértem hogy miért kell lepontozni azt aki nem mossa meg, én nem szoktam főzni, de ha ritkán mégis, akkor én sem mosog meg.. ennyi erővel fürdessük le a tyúkot mielőtt kitojja a tojást..:/

2009. nov. 14. 16:57
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Én nem pontozok senkit, aki mossa, mossa, aki nem, nem. De azért a hypo-s áztatás szerintem nem helyes. A hypo a tojáshéjon keresztül felszívódhat a tojásba és mérget, vegyszert eszünk. Ha a húsvéti tojásfesték sokszor megfesti a tojás belsejét is, tehát beszívódik, akkor a hypo is.
2009. nov. 15. 07:40
 14/24 anonim ***** válasza:
94%

Tegnapi 13:33-as válaszoló vagyok.

Én is csodálkoztam először, hogy hypo-val kell fertőtleníteni a tojást, mivel Stahl Judit egyik műsorában hallottam, hogy a tojáshéj anyaga "porózus", ami annyit jelent, hogy bizonyos ízeket, anyagokat "átvesz". Tehát a héjon keresztül bekerül a tojásba.

Egyik műsorában valamilyen erdei gombát rakott mellé 1 éjszakára és a tojás kicsit olyan ízű lett.

De tapasztalatból mondhatom, hogy nem lesz hypo ízű a tojás a fertőtlenítés után. Valószínűleg ezért vezették be a negyed órás időtartamot. Ezt nem én találtam ki, ez a szabály! Ha bementek egy étterembe palacsintát vagy galuskát vagy rántottát vagy bármilyen olyan ételt enni, amiben tojás van, abban biztosak lehettek, hogy hypo-val lett fertőtlenítve, mivel ez a törvény és megbüntetik a helyet, ha nem így cselekszik.

Úgyhogy ne engem csesszetek le, hanem azt, aki kitalálta, de valószínűleg nem egy buta jöttment volt az illető...

2009. nov. 15. 08:20
 15/24 anonim válasza:
84%
Eddig úgy tudtam, hogy mosni nem szabad, csak törölgetni. A hypós vízben áztatástól meg csak szörnyülködni tudok, ha arra gondolok, hogy a sonka levében főtt tojás füstölt ízű lesz. A kezemet mosom meg minden darab után és óvatosan bánok a szétválasztással.
2009. nov. 15. 12:29
 16/24 anonim ***** válasza:
62%
Hypó-zabálók lepontoztatok? :))) Szánalmasak vagytok mind, aki így gondolta!!! Van nektek eszetek? EGÉSZSÉGETEKRE!!!
2009. nov. 15. 13:35
 17/24 Domovoy válasza:
100%

Na akkor most én is leírom amit én tudok.

Értelemszerűen ha pl. főtt tojást készít az ember, nem szükséges, mert a forróvízben a rajta lévő kórokozók elpusztulnak.

Viszont feltörés előtt szükséges megmosni a tojást egy csepp mosogatószerrel és szivaccsal, de NEM MELEG VÍZZEL! Ugyanis a hűtőből kivett hideg tojást érő melegvíz által esetleg hajszálvékony repedés keletkezhet a héjon, melyen ugyanúgy bekerülhet főként a szalmonella vírus, mint ahogy a mosás nélkül tojás befelé törő héjáról.

Továbbá azt is érdemes tudni, hogy a boltokban lévő nyers csirkehúsok 40%-a szalmonellás, de mivel sütés-főzés útján kerül elfogyasztásra, így 'nem veszélyes'. De úgy hallottam 2010-től kötelezően minden egyes csirkének rendelkeznie kell majd egy igazolással, hogy nem szalmonellás.

Olvashattok még a tojásról itt: [link]

2009. nov. 20. 10:02
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt én se a tyukszart se a hypót nem tolerálom az ételekben,ezért sima folyo sapviz alat szoktam kicsit megmosogatni. Túlzás a hipó,de az hoyg feltört egy tojást rántottának,akkor elkerülhetetlenül érintkezék a héjával,és szerintem ez gusztustalan. Nem avgyok se egészség se tisztaság mániás,de ez oylan mintha megennél egy oylan krumplit mosás nélkül ami szaros. Jó,hogy megfőzöd,megsütöd akkor elpusztulnak a kórokozok,de mégiscsak igénytelenség szerintem.
2009. nov. 20. 14:11
 19/24 anonim ***** válasza:
Soha. 30/F
2010. szept. 26. 23:34
 20/24 anonim ***** válasza:

2009. 11. 15. 08:20-as válaszoló vagyok.

Olvassátok el azt a részt, aminek az a címe, hogy:

"Tojásfertőtlenítés, közvetlenül a felhasználás előtt"

2010. szept. 27. 07:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!