A tojást meg szoktátok mosni felhasználás előtt? Konyhában jártas férfiak véleménye is érdekel!
én mindenkit felpontoztam amúgy, de aki írta hogy inkább tyúkszaros legyen mint hipós, na őt pontoznám legszivesebben 300%-ra:D
ha arra gondolok hogy a tojás amit megeszek, előtte állt a szarban, azt mondom hogy oké, a tyúkban úgyis olyan környezet van, megeszem.. de ha arra gondolok hogy hipóba áztatták, akkor elmegy az étvágyat az egész tojástól
és nemértem hogy miért kell lepontozni azt aki nem mossa meg, én nem szoktam főzni, de ha ritkán mégis, akkor én sem mosog meg.. ennyi erővel fürdessük le a tyúkot mielőtt kitojja a tojást..:/
Tegnapi 13:33-as válaszoló vagyok.
Én is csodálkoztam először, hogy hypo-val kell fertőtleníteni a tojást, mivel Stahl Judit egyik műsorában hallottam, hogy a tojáshéj anyaga "porózus", ami annyit jelent, hogy bizonyos ízeket, anyagokat "átvesz". Tehát a héjon keresztül bekerül a tojásba.
Egyik műsorában valamilyen erdei gombát rakott mellé 1 éjszakára és a tojás kicsit olyan ízű lett.
De tapasztalatból mondhatom, hogy nem lesz hypo ízű a tojás a fertőtlenítés után. Valószínűleg ezért vezették be a negyed órás időtartamot. Ezt nem én találtam ki, ez a szabály! Ha bementek egy étterembe palacsintát vagy galuskát vagy rántottát vagy bármilyen olyan ételt enni, amiben tojás van, abban biztosak lehettek, hogy hypo-val lett fertőtlenítve, mivel ez a törvény és megbüntetik a helyet, ha nem így cselekszik.
Úgyhogy ne engem csesszetek le, hanem azt, aki kitalálta, de valószínűleg nem egy buta jöttment volt az illető...
Na akkor most én is leírom amit én tudok.
Értelemszerűen ha pl. főtt tojást készít az ember, nem szükséges, mert a forróvízben a rajta lévő kórokozók elpusztulnak.
Viszont feltörés előtt szükséges megmosni a tojást egy csepp mosogatószerrel és szivaccsal, de NEM MELEG VÍZZEL! Ugyanis a hűtőből kivett hideg tojást érő melegvíz által esetleg hajszálvékony repedés keletkezhet a héjon, melyen ugyanúgy bekerülhet főként a szalmonella vírus, mint ahogy a mosás nélkül tojás befelé törő héjáról.
Továbbá azt is érdemes tudni, hogy a boltokban lévő nyers csirkehúsok 40%-a szalmonellás, de mivel sütés-főzés útján kerül elfogyasztásra, így 'nem veszélyes'. De úgy hallottam 2010-től kötelezően minden egyes csirkének rendelkeznie kell majd egy igazolással, hogy nem szalmonellás.
Olvashattok még a tojásról itt: [link]
2009. 11. 15. 08:20-as válaszoló vagyok.
Olvassátok el azt a részt, aminek az a címe, hogy:
"Tojásfertőtlenítés, közvetlenül a felhasználás előtt"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!