Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy paszírozzák le a halászle...

Hogy paszírozzák le a halászlevet?

Figyelt kérdés

Ha jól tudom a balatoni halászlevet préselik, vagy passzírozzák (nem tudom a szót se, h mi a jó ide), de nem is találtam semmi helyet, ahol ezt a folyamatot leírnák.

A főzéssel úgy érzem kevesebb baj lenne, mint ezzel a művelettel, mert ezt elképzelni se tudom hogy kell, h mivel csinálják és hogy. Ehhez egy kis segítséget pls., s hogy ez mennyire kényelmetlen munka, mert én nagyon szeretem a halászlevet, de a szálkától irtózom, így nekem marad csak a leve. :(

Előre is köszönöm.

2013. okt. 4. 21:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

paradicsompaszírozóval, legalábbis mi

[link]

2013. okt. 4. 21:22
 2/11 anonim válasza:
Főznek egy alaplevet, apró halból, azt passzírozzák, ez lesz a halászlé, amibe megy a halszelet ha feljött a hal a tetejére elkapcsolod bon apetit!
2013. okt. 4. 21:23
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
Én pl. krumplinyomóval szoktam: [link]
2013. okt. 4. 21:29
 4/11 A kérdező kommentje:

Ezek jók, sztem a krumplinyomót hamarabb megtalálom itthon, szóval sztem az lesz a nyerő.

Köszi a válaszokat, ezt anno tényleg nem találtam gugliban, jó ez az oldal vmire. Thx.

2013. okt. 4. 21:38
 5/11 anonim ***** válasza:

Mi a tésztaszűrővel csináltuk régen:

[link]

Ezzel is lehet:

[link]

2013. okt. 4. 21:46
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszi neked is Harkonnen.

Nálatok, felétek ez így divat, vagy csak ti szeretitek így enni a halászlevet, h le van passzírozva, mert mifelénk (Kecskemét felé) én csak úgy ettem halászlevet, h nem volt semmi passzírozás. Az egész rokonság úgy szereti, h lehet játszani a hallal, csak én, meg tesómék nem talán.

2013. okt. 5. 01:57
 7/11 anonim ***** válasza:

Ahogy #2 is írta, passzírozni általában alaplé megfőzésekor szoktak. Általában apróhalból vagy halfejből, én 1-2 kisebb szeletet szoktam ebbe belefőzni, majd tésztaszűrőn átpasszírozni (ez eltart egy ideig). Ezt követően mennek bele a nagy halszeletek, ezt már semmi ilyen atrocitás nem éri:)

Te esetleg megpróbálhatnád, hogy kiveszel egy kisebb adagot a kész halászléből, és leturmixolod (miután eltávolítod a nagyobb szálkákat).

2013. okt. 5. 02:37
 8/11 doboszoli ***** válasza:

Javaslatom:

Ha zavaró a szálka, a pontyot filézd ki, majd a filéket a hát magasságától az oldalvonalig sűrűn irdald be, vágd két ujjnyi szeletekre.

A gerincet, fejet, uszonyokat, apró halat (keszeg, törpe, stb) hagymával, sóval főzd egy jó óráig, majd tésztaszűrőn (fém) nagyvonalúan törd át. Újraforralva, botmixerrel megjáratva, mehet bele a besózott halszelet, és szórd rá a feladott halzsírba az őrölt paprikát. Fél óra múlva tálalható.

Annyi vizet tégy az aprólékra, hogy csak jó két ujjnyival lepje el a húsokat, ekkor tartalmas, sűrű lét kapsz.

Amikor a szeletek belekerülnek, már nem szabad keverni, így nem főnek szét egy órán át sem.

2013. okt. 5. 05:54
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Mi az apró halat, a nagyobbaknak a fejét, farkát, uszonyát sok-sok hagymával, 1-2 csípős paprikával, sóval és valamennyi törtpaprikával főzzük össze. Kb. 3-4 óra alatt fő meg annyira puhára, hogy azok után már elég könnyű paszírozni. Vagy a tésztaszűrőn, vagy azon a szűrőn, amin a húslevest szoktuk leszűrni. Levesmerő kanállal "segítünk" neki!

A paszírozás után kapott sűrű hal-lét nagyobb lábasban feltesszük a gázra, felhígítjuk annyi vízzel, hogy a kész halászlé kellő sűrűségű maradjon. Ekkor még ha felforrt, meghagyjuk a savát, ha kell még teszünk bele csípős paprikát akár törtpaprika formában, akár zöldet belekarikázva. Amikor ezekkel összefőtt szépen csendesen rotyogva (a törtpaprikának kb. 15-20 perc kell, míg alaposan belefő a lébe!), akkor rakjuk bele a felszelt "nemeshalat", és ettől kezdve csak evőkanállal óvatosan megemelgetjük a halszeleteket, hogy ne ragadjon le a lábas aljára, de nem kavarunk valójában bele! A halszelet színén látni fogod, mikorra főttek meg! Kb. 15-20 perc, annál több biztosan nem kell! Ha van ikra, vagy tej, akkor azt az utolsó 5-6 percben rakd bele, akkor nem fog szétfőni!

Ez a tiszai halászlé, azaz tészta nélkül, mi itt ezt esszük finom puha-kenyérrel, főleg a serclivel. Utána jöhet a sült-rántott halacska! És aki még mindig éhes maradt, annak a háziasszony túrós-csuszát készít biztos ami biztos alapon!

A bajai halászlét kifőzött tésztára szedik a tányérba, és azzal együtt eszik.

2013. okt. 5. 08:05
 10/11 anonim ***** válasza:
A bajai halászlevet nemcsak, hogy tésztával eszik, de le sem passzírozzák (nyamnyam :D )
2013. okt. 6. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!