Mit csináljak a cseresznyedzsem-el, mert már a második
főzés után is híg maradt?
Figyelt kérdés
A cseresznyének eleve sok leve van, de nem akartam agyonfőzni, ezért kétszer annyi dzsemfix-et tettem bele, mint amennyit az adagolás szerint kellett volna. Láttam, hogy híg, de gondoltam majd mire kihűl besűrűsödik. Valamelyest sűrűsödött, de nem eléggé. Ezért 2 nap múlva újra felfőztem, tettem még hozzá dzsemfix-et, pár percig megint főztem, de még mindig híg. Lehet még ebből normális dzsemet készíteni? Van ötletetek mit rontottam el, és hogyan javítsam ki?
Néhány éve mi is főztünk, és nekünk is elég híg lett.valahol olvastam, hogy citromsavval lehet sűríteni, persze főzés közben. de azért nézz utána! üdv
2013. jún. 8. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
2/8 anonim válasza:
Szerintem már semmit, már annyit fixáltad, hogy ajjaj.
majd decemberre besűrűsödik remélhetőleg.
a citromsav sajna nem sűrít, de egy kevés stabilizálja a gyümölcsöt és kevésbé fő széjjel.
2013. jún. 8. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
3/8 anonim válasza:
Én ezt úgy szoktam megkerülni, hogy a kimagozott cseresznyét/meggyet elöször szitán lecsurgatom - 2-3 óra alatt elég sok folyadék kimegy belöle, és csak utána kezdem befözni.
2013. jún. 8. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
4/8 anonim válasza:
Cseresznyelekvár nem egy sűrű, kemény lekvár, mint pl. a barack. Mi dzsemfix és egyéb műdolgok nélkül főzünk lekvárokat. A cseresznye, meggy hígabb, a többi sűrű.
Amúgy gumiarábikummal be tudod sűríteni, így is már tele raktad műanyaggal. :D
2013. jún. 8. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
5/8 anonim válasza:
Ezt már ne edd meg, túl sok benne az adalékanyag.
2013. jún. 11. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
6/8 wapo válasza:
A cseresznye és meggy elég híg lekvárt eredményez. Tehetsz bele cukrot az is sűrít valamit de akkor meg túl édes lesz meg nem is nagyon egészséges a sok cukor. Próbáld meg a zselatint, vagy az étkezési keményítőt.
Nekem bejött. És ami fő, nem mesterséges anyag egyik se.
2014. jún. 13. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
7/8 A kérdező kommentje:
Bár a kérdésem már régi, de okulásul leírom az utókornak. (Hátha más valaki is így jár, akkor tudja mivel orvosolható. :)
Vettem 3 kiló ribizlit, amit felfőztem, majd át passzíroztam.
Hozzá öntöttem a hígra sikeredett cseresznye lekváromat és összemelegítettem.
A ribizlinek olyan magas a pektin tartalma, hogy simán "megfogta" a híg lekvárt.
Tökéletes lett. :)
2014. aug. 30. 16:44
8/8 anonim válasza:
Tökéletesen igazad van, a ribizli nagyon jó ötlet, valóban a magas pektintartalom miatt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!