Hogyan kell a tojást főzni?
Eddig akárhogyan főztem, a tojások a főzés befejeztével mind megrepednek. Mit csinálok rosszul?
Mint a hímes tojást óvatosan teszem hideg vízbe - megreped. Kanállal óvatosan meleg vízbe-megreped. Szép lassan főzöm-megreped.
Nekem akkor repedt meg régebben, amikor a hűtőból kivett tojást azonnal feltettem főni.
Már régóta előre kiveszek, hogy konyhameleg legyen, vagy, ha gyorsabban kell, akkor előbb a lábasban langyos vízben hagyom kicsit átmelegedni, és csak ezután kapcsolom be a gázt alatta. sót én is teszek a vízbe, de azért így is néha kicsit megreped, de a hidegvizes hűtésnél szinte teljesen összehúzódik a repedés.
utána meg úgyis feltöröm :)
Én így szoktam, sose reped meg:
A fazékba beleteszem a tojásokat, megsózom, és ezután öntök rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Amikor felforr, lefedem, és elzárom a gázt, fedő alatt annyi ideig tartom, amennyi ideig főzném (pl. keménytojás 10 perc). Ezután leöntöm róla a forró vizet, öntök rá hideget, azt is leöntöm, majd átszedem egy másik tálba jéghideg vízbe.
Falusi főzési praktikával 100-100szor törésmentes a tojás.
Először felteszem a gázra a vizet és amikor eléri a forráspontot, nem amikor lobog, beleteszem óvatosan kanállal a tojásokat és nézem az órát. Ha lágyat szeretnék 3-4 percig főzöm, ha keményet 6-7 percig. Majd amikor leveszem a gázról hideg vizzel leöblítem és megpucolom. Így marad "szép".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!