Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Az hogy alakul ki az emberben,...

Az hogy alakul ki az emberben, hogy bátran merjen új ételeket kitalálni? Úgy értem, hogy mihez milyen új/különleges fűszerek illenek stb?

Figyelt kérdés
Bár nem vagyok gyakorlott szakács, de én mindig attól félek, hogyha 2-3 új fűszert használnék, akkor elrontom az ételt és dobhatom ki az egészet, és az drága mulatság lenne.
2012. dec. 17. 21:03
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Újítani, próbálgatni akarok, ha mindenki megelégedne a régi jól bevált dolgokkal, soha nem lennének új receptek. Azokat is kitalálja valaki!
2012. dec. 17. 21:28
 2/11 anonim ***** válasza:

Nálam úgy, hogy akkor is megeszem, ha elrontom.

Régen is minden italt, mindent összekevertem, hogy milyen lesz utána.

2012. dec. 17. 21:41
 3/11 anonim ***** válasza:
Pici adagokon kell kiserletezgetni. Emellett utána lehet nézni, hogy melyik fűszert mihez javasolják.
2012. dec. 17. 21:44
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Úgy alakul ki, hogy erre nevelik az embert.

Én szakács vagyok, nekem mindig azt mondták, főzni nem tudni kell, hanem merni. :)

Egyébként egyszerre ne próbálj ki 2-3 fajta új fűszert, mindig csak 1-et.

Az meg hogy mi mihez illik, jön a rutinnal.

Fűszereknél pl a neten is utána lehet nézni az adott fűszer jellemzőinek, milyen karakterű, mihez ajánlják, stb.

Aztán megfőzöl vele egy hozzáillő ételt, és megeszed.

Valószínűleg jól fog sikerülni, legfeljebb nem fog ízleni.

Akkor legközelebb nem használod, de a lényeg, hogy ne csak az új dolgok bevezetésére legyél nyitott, hanem az új ízek befogadására is.:)

2012. dec. 18. 04:36
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Böngéssz a receptek között, próbálgass, gyakorolj.

"Elrontani" meg egy bevált receptet is el lehet, ha pl. kifelejted a sót...

Én el szoktam képzelni, hogy milyen készételt szeretnék, és nekiállok csinálni.

Vagy sokszor megnézek egy csomó receptet egy "alapdologhoz", pl. valamilyen hús, és aztán azokból vegyítek, ami tetszik.

Bátorság! :o)

2012. dec. 18. 06:05
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a nagymamám mondta, hogy a főzés csak fantázia kérdése. Meg azt is, hogy ahány ház, annyiféle rakott krumpli.

Ahogy már írták, ne próbálj egy ételen belül sok új dolgot, csak 1et.

Csinálhatod úgy az újítást, pl. ha csirkemellet sütsz, vagy vmilyen hasit, akkor felszeleteled és csak néhány szeleten próbálod ki az új fűszert. Abból a néhány szeletből tudni fogod, hogy legközelebb kevesebbet vagy többet kell használni belőle.

De nyugodtan használd a fantáziádat, ismerőseid receptjeit.

2012. dec. 18. 09:15
 7/11 anonim ***** válasza:
63%

Másrészt sokszor segít ebben a véletlen is, amikor nem pont azt a fűszert kapod ki a szekrényből, amit akartál, stb.-stb. Ettől már egy új íz jött létre, nem kell feltétlenül kidobni, nagyon meglehet, hogy jobb lett, mintha megszokott módon készíted.

Egyébként állítólag az ember azóta süti a husit, hogy őskorban valamelyik gyerek véletlenül beleejtette a tűzbe a saját húsadagját, és amíg a tűz ki nem aludt, addig nem jutott hozzá a vacsihoz. Milyen szerencsénk van! :)))

2012. dec. 18. 10:34
 8/11 A kérdező kommentje:
nagyon jó, hasznos ötletek, köszönöm! :-)
2012. dec. 19. 00:48
 9/11 anonim ***** válasza:
Szerintem kell egy kis képzelőerő is. Az ember valahogy elképzel egy ízt, és el tudja képzelni azt is, hogy milyen lenne ezt vagy társítani hozzá. Ehhez mondjuk jól kell ismerni a fűszerek ízét, illatát, hogy akkor is elő tudd hívni az emlékezetedből, amikor nincs is ott. Azt hiszem ez az a képesség, ami kell hozzá, a többi meg tanulható.
2012. dec. 20. 00:09
 10/11 A kérdező kommentje:

Képzelőerő az nincs, és ehhez ismerni kellene a fűszereket, de én nem ismerem őket. De itt elég jó tanácsokat kaptam, így aztán próbálkozom.

Köszönöm

2012. dec. 20. 00:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!