Az hogy alakul ki az emberben, hogy bátran merjen új ételeket kitalálni? Úgy értem, hogy mihez milyen új/különleges fűszerek illenek stb?
Nálam úgy, hogy akkor is megeszem, ha elrontom.
Régen is minden italt, mindent összekevertem, hogy milyen lesz utána.
Úgy alakul ki, hogy erre nevelik az embert.
Én szakács vagyok, nekem mindig azt mondták, főzni nem tudni kell, hanem merni. :)
Egyébként egyszerre ne próbálj ki 2-3 fajta új fűszert, mindig csak 1-et.
Az meg hogy mi mihez illik, jön a rutinnal.
Fűszereknél pl a neten is utána lehet nézni az adott fűszer jellemzőinek, milyen karakterű, mihez ajánlják, stb.
Aztán megfőzöl vele egy hozzáillő ételt, és megeszed.
Valószínűleg jól fog sikerülni, legfeljebb nem fog ízleni.
Akkor legközelebb nem használod, de a lényeg, hogy ne csak az új dolgok bevezetésére legyél nyitott, hanem az új ízek befogadására is.:)
Böngéssz a receptek között, próbálgass, gyakorolj.
"Elrontani" meg egy bevált receptet is el lehet, ha pl. kifelejted a sót...
Én el szoktam képzelni, hogy milyen készételt szeretnék, és nekiállok csinálni.
Vagy sokszor megnézek egy csomó receptet egy "alapdologhoz", pl. valamilyen hús, és aztán azokból vegyítek, ami tetszik.
Bátorság! :o)
Nekem a nagymamám mondta, hogy a főzés csak fantázia kérdése. Meg azt is, hogy ahány ház, annyiféle rakott krumpli.
Ahogy már írták, ne próbálj egy ételen belül sok új dolgot, csak 1et.
Csinálhatod úgy az újítást, pl. ha csirkemellet sütsz, vagy vmilyen hasit, akkor felszeleteled és csak néhány szeleten próbálod ki az új fűszert. Abból a néhány szeletből tudni fogod, hogy legközelebb kevesebbet vagy többet kell használni belőle.
De nyugodtan használd a fantáziádat, ismerőseid receptjeit.
Másrészt sokszor segít ebben a véletlen is, amikor nem pont azt a fűszert kapod ki a szekrényből, amit akartál, stb.-stb. Ettől már egy új íz jött létre, nem kell feltétlenül kidobni, nagyon meglehet, hogy jobb lett, mintha megszokott módon készíted.
Egyébként állítólag az ember azóta süti a husit, hogy őskorban valamelyik gyerek véletlenül beleejtette a tűzbe a saját húsadagját, és amíg a tűz ki nem aludt, addig nem jutott hozzá a vacsihoz. Milyen szerencsénk van! :)))
Képzelőerő az nincs, és ehhez ismerni kellene a fűszereket, de én nem ismerem őket. De itt elég jó tanácsokat kaptam, így aztán próbálkozom.
Köszönöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!