Anyukámtól kaptam ma egy cserépedényt. Olvastam, hogy mindig vízbe kell áztatni használat előtt. Van még valami különleges dolog, amit tudnom kell első használat előtt?
A cserépedény sütőtálban az ételeket külön zsiradék hozzáadása nélkül párolhatjuk, főzhetjük-süthetjük meg. A vízben megáztatott cserép pórusaiból a hő hatására kiáramló gőz puhítja meg a belerakott nyersanyagot. A cserépedényben készült ételek íze a lehető legjobb, hiszen a hosszú párolási-sütési folyamat alatt bőven van idő arra, hogy jól összeérjenek a különféle ízű nyersanyagok. A tál tetejét ezért nem szabad nyitogatni, nehogy a gőz idő előtt (tehát az étel puhulása előtt) elillanjon.
Kizárólag sütőben használjuk. Nyílt lángra vagy főzőlapra tenni nem szabad.
Használat előtt mindig áztassuk be, majd a recept szerint rakjuk bele az alapanyagokat.
Csak hideg sütőbe szabad betenni, különben elpattanhat. Fokozatosan kapcsoljunk feljebb, a kellő hőmérsékletig, hogy az edény ne egyszerre melegedjen fel.
Az általános sütési hőmérséklet 200-220 °C fok, ami a gázsütő 4-5-ös fokozatának felel meg.
Lefedéshez ne használjunk alufóliát, a tál teteje tökéletesen megfelel, nem záródik szorosan, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.
Ha azt szeretnénk, hogy az étel teteje szépen megpiruljon, a sütés befejezése előtt 15-20 perccel vegyük le a fedelét.
Főzés vagy párolás közben soha ne hideg vagy forró vizet öntsünk a tálba, mindig csak langyosat.
A sütőből kivett forró edényt ne tegyük hideg kőre vagy alátétre, mert szétpattanhat.
Használat után forró vízzel mossuk ki, ha szükséges, használhatunk egy kis mosogatószert, de utána alaposan öblítsük ki. Súrolószert ne használjunk a tisztításához, mert eltömíti a pórusait, inkább dörzsiszivaccsal vagy kefével mossuk tisztára.
Minden igaz, amit a használatáról leírtak.De és sosem sütöttem tovább benne, mint egy rendes tepsiben fólia alatt sütöttem volna.
minden hús, amit eddig beletettem, oldalas, tarja, csirke, 1-1,5 óra alatt vajpuha volt. a pecsenyekacsa is megsült benne 2 óra alatt.
én is mindig különböző zöldségekkel pakolom körbe,nagyon finomak a húsok így.
nekem régi Római tálam van.
Nekem van egy receptkönyvem hozzá, ami a bibliám, mert minden , amit belőle csináltam cserépedényes recept, isteni!!
F. Horváth Ilona:Római tál
Abból sütögessél, soha többet nem fogsz sima tepsiben sütni. Leírhatatlanul más az íze mindennek.Mióta én is egyszer kipróbáltam, azóta húst, oldalast is csak abban csinálok. 5 gramm margarin kell általában az ételek alá és slussz.
Először a rakott krumplit gondoltam kipróbálni.
Tényleg 3-4 óra alatt fog megsülni benne?
szerintem rakottkrumplihoz éppen nem való. szét fog menni benne. de mást sem kell órákig sütni, a 3-4 óra
esetleg egy csülöknek kellene, de még abban sem vagyok biztos.
hússal próbáld ki, ne rakottkrumplival.
Sertést húst nem eszünk, így a csülök kizárva.
Akkor mondjuk csirkecombot fogok benne sütni. Tényleg nem kell semmi olaj, vaj alá?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!