Hogyan készül a bacon szalonna, vagyis mitől lesz egy húsos szalonnából bacon?
Ugye kinézetre olyan mint császárszalonna, de mégse az.
Különleges pácolás, füstölés?
Van aki házilag próbált már készíteni?
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__72..
Húsos szalonna, a sertés hasából, hátából vagy oldalából. Kapható főzve vagy nyersen, füstölve, vékonyra szeletelve, vagy egészben. Fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle klasszikus angol reggelit (bacon and eggs), spagetti carbonara-t, vagy ízesíthetjük vele a sertés-, pulyka-, és csirkehúsból készült ételeket.
Ezek nagy részét én is megtaláltam.
Az érdekelne, hogyan készül. Hogyan készítik ki, hogy olyan íze legyen amilyen. A bolti legalábbis nem hasonít ízben a sima húsos szalonnára.
Igen, "próbáltam már". Néhányszor...))
A "gyáriról" nem tudok nyilatkozni, ott valamilyen nagy nyomáson beinjektált páccal(sós lé) készül, pár nap alatt.
Itthon így készítem:
Alapanyagnak hasa, és oldalszalonnát használok, az oldalon rajta hagyva a dagadót, és az oldalast, az oldalasból a bordacsontokat alkalmas eszközzel (bordatépő) eltávolítom, de gyakorlat hiányában érdemesebb eleve borda nélkül beszerezni.
Csak kis súlyú,(100-110 kg), hústípusú sertésből lesz igazán jó.
Besózom száraz konyhasóval, másnap átsózom.
Ha nem akarod fűszerezni,(én nem szoktam), akkor ebben a keletkezett sólében érlelem, 8-10 napig, naponta megforgatva, levével locsolgatva.
Az idő elteltével lemosom a sótól 40 C-fokos vízben, és 12-24 órára fedőpácba teszem. Ez 6%-os konyhasó oldat (hideg), célja a külső-belső sókoncentráció kiegyenlítése.
Ezután egy nap szikkasztás függesztve, (fontos, mert a víz és a füst kénessavat képez, ami az ízt negatívan befolyásolja), és irány a füstölő.
Ha fűszerezi akarod, akkor a szárazon sózott szalonnára másnap-harmadnap, fűszeres lét főzöl(bors, fokhagyma, babér, kis cukor, boróka, meg a kismaci f.sza) és 10 literre másfél kiló sót számítva a húsokra öntöd. 10 nap elteltével a további eljárás ua. mint fentebb.
Máris kész a bacon, vagy kolozsvári szalonna.
Ez, ha megfőzöd, és úgy füstölöd, máris császárszalonnának lép elő.
Kb. ennyi.
Köszönöm a segítséget!
Akkor lényegében egy sima sós pác.
Köszönöm az elismerést, tudod a gyakorlat, az gyakorlat.)
Lehet támadni a Wikin olvasott dolgokkal, de nem érdemes.
Tudja, akinek szól...
A szóval (függetlenü a fent belinkeltektől) csak az a baj, hogy minden "csíkos" szalonnára alkalmazzák, letlégyen az bármi eredetileg, akár erdélyi sz., akár kolzsvári sz., akár árvai sz., akár császárhús, akár (fekete) angol sz., akár egyszerű makkoltatott paraszt sz., akár füstölt oldalas, akár vaddisznó doboska, ....
Szóval a név a magyar húsos szalonna nvének helyébe lépet, és nem csak azt hívják így ami eredetileg. :(
Mustafa!
Nem Neked szólt, miért lázadsz???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!