Nagyon sós lett a füstölt szalonna/szinte ehetetlen/, mit lehet tenni?
Én nem sokat értek hozzá, azt tudom, hogy a fehér szalonnát (amit nem füstöltünk) is besóztuk annyira, hogy egy körömnyi rész nem volt rajta, amire nem jutott volna só. Étkezés előtt mindig arról a szeletről kapartuk le a sót, amit éppen levágtunk enni.
Nem lehet ezzel is ugyanezt megtenni????
Vagy próbaként vágj le belőle egy darabot, szabadítsd meg a sótól, teljesen tiszta vízben abáld meg a szalonnát, ha kihűlt kend meg zúzott fokhagymával és szórd meg piros, csípős törtpaprikával = füstölt abált szalonna. Majd tedd a hűtőbe. Másnap kóstold meg, talán még ehetővé lehet így varázsolni. ????
A #4 válaszoló jó tippet adott. Főtt ételekbe kiválóan el lehet használni úgy, hogy előző este lakaparod a sót róla, és bő langyos vízbe beaztatod, másnap pedig belefőzöd valamibe, amit nem sózol meg.
Rántott levesekbe [bableves, lencseleves, krumlileves, köménymagleves, zöldséges raguleves, sólet stb.] el tudod használni és rakott zölségekbe is kiváló.
Modern konyha esetén pizzafeltétnek is el tudom képzelni, ha a kiáztatás után megfőzöd egy nagy fej hagymával együtt, és feldarabolod...
Ha előtte kérdezel, jobban jársz!D)
De!
Megmenthető a szalonna.
Készíts egy fedőpácot, jó kézmeleg vízben, ahol 10 liter vízbe, 60 deka sót tegyél. Ebbe áztasd be a szalonnádat, két-három napra, hűvös helyen.
Miután a só a töményebb felől, a hígabb felé áramlik, a szalonna kb. egészségesen sós lesz.
Utána lemosni, szikkasztani, újra füstölni, vékonyan.
A későbbiekre:
Bármennyi sót tehetsz a szalonnára/húsokra, nem fog többet felvenni, mint amitől telítődik. Tehát nem kell számolgatni. A sózási idő(1-4 hét) letelte után, lemosni a sótól meleg vízben, majd betenni a fent leírt töménységű fedőpácba, min. 24 órára.
Utána szikkasztás, (kötelező, mert a víz, meg a füst kénessavat produkál, és az áru rém büdös lesz), majd füstölés, ami szintén némi hozzáértést kíván.
Megjegyzés: A fent leírtak alapja a gyakorlat, nem az "urban legend".
Sok sikert!
Lehet nem figyeli már senki ezt a kérdést,de kérdezném a hozzáértőktöl,hogy a fehér szalonnát amit nem akarok füstölni,ti azt is ki áztatjátok?
Mert a sonkát a Kolozsvári szalonnát meg a húsokat én is kiáztatom és az után füstölöm,de a fehér szalonnát nem szoktam áztatni mivel azt nem füstölöm,és bizony elég sós, persze sütés előtt leöblitem,de attól még sós.
Persze nem lehet édes hisz sós szalonna,de mi lenne ha kiáztatnám azt is,megromlana füstölés nélkül?
Tavasszal ha jön a jó idő úgy is berakom a fagyasztóba,max 3 hónapig lenne a rúdon,ha marad belőle tavaszig🙂.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!