Te hogyan készíted el a marhapörkőltet?
Jómagam marhalábszárból készítem, ez a kedvencünk. de jó, puha hátszínből, nyakból is.
általában 1,20-1,50 kilóból készítem, az nekünk bőséges adag 6 főre.
ehhez két közepes hagymát dinsztelek zsíron. megsózom, és kevés vízzel péopesre párolom. ha zsírjára visszasült, hozzáadom a kockázott húst, erre is egy csipet só, és jól átkeverve, fedő alatt hagyom párolódni. megvárom, míg saját levét kiadja, utána kezdem pótolni a folyadékot.
a folyadék nálam csontokból főtt alaplé, amit fél literes palackokban fagyasztok, ilyenkor előveszem.
1-1 szem paprika-paradicsom is kerül bele ( par. hámozva)
ezután már jófajta édesnemes pirospaprikát teszek ré, és egy kis őrölt köményt.
csak nagyon lassan főzöm, mindig a levet pótolva, de ne bő lében főjön, hanem szaftban.
tény, hogy ügyelni kell rá, mert érdemes..
lehet, hogy másokat kiakaszt, de én mindig teszek bele két mokkacukrot, így kellemes, harmonikus íze lesz, a megfelelően adagolt sóval.
a végeredmény puha, omlós hús sűrű szaftban.
Mi nokedlivel vagy tarhonyával szeretjük, de klasszikus körete a sós vízben főtt krumlpli.
természetesen valami jóféle savanyúság dukál mellé, házi csalamádé, bogyiszlói paprika, ízlés szerint.
Én gázon is ugyanúgy készítem,mint bográcsban,marhalábszárból,kevés csonttal.
Csont megy alulra,meg pici hús,rá őrölt bors,delikát,gulyáskrém,hagyma,paprika,paradicsom,rétegezem,legfelülre a zöldség kerüljön,és rázogatom a kotlát,mint a bográcsot,felkavarni nem szabad,csak a végén,ha már megfőtt a hús,ja és víz se kell alá,csak a végén,ha túl sűrű lenne,a végén mikor megkeverem,pirospaprikát szórok bele,és kész is,ez a titka.
Anyósom gázon úgy főzi mint ahogy leírtátok,de könyörgöm,ez nem krumplipaprikás,meg gulyásleves,na az övé így olyan,és fúúúúúúj,mint a leves.
Kuktában. Legalábbis addig, amíg át nem puhul. Utána hagyományos módon tovább. Garantáltan nem lesz rágós.
És rengeteg száraz vörös borban. Segít feloldani a rostokat. Ettől is puhább lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!