Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mennyi saletrom sot kell...

Miron kérdése:

Mennyi saletrom sot kell tenni 10 kg.hushoz, ha hazikolbaszt csinalunk?

Figyelt kérdés
Nekem olyan recept kerult kezembe,az eggyik 5 g.saletrom sot tartalmaz,a masikban meg 5dkg.saletrom sot kell adni a hushoz.Valyon melyik az igaz,mert mar nem mindegy hogy 5 gramm,vagy 50 gramm.

#Saletrom so #Natrium nitrit #konzervalo szer.
2012. szept. 24. 14:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Már sorry, vidéki vagyok, voltam már néhány disznóvágáson, de soha, senkit nem láttam, hogy salétrom sót rakott volna a kolbászba.
2012. szept. 24. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
De igen szoktak, mi fehér házi szalámiba szoktunk tenni. 5 grammot
2012. szept. 24. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
40%
Már sorry , de még mennyi minden olyan dolog lehet amit te még nem hallottál.
2012. szept. 24. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:

Van ahol raknak bele -főleg az, aki eladásra készít- ugyanis a friss hús színét jobban megőrzi, még füstölés után is.

Az ízét nem befolyásolja.

2012. szept. 24. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok, Békéscsaba környékéről.


Elismerem, ahány vidék, annyiféleképpen készítik. De ha már salétrom, az közelít a mesterségek anyagok felé, így nem nevezném igazán házinak.


Számomra a jó házikolbász:


10 kg hús ( ennek 25-30%-a húsos szalonna), ehhez 20 dkg konyhasó, 20 dkg édes, 5 dkg erős paprika, 4-5 deka fokhagyma, 3-4 deka köménymag.


Ha vastagkolbász lesz, akkor az egészhez még egy evőkanál kristálycukor, gyönyörű fényes, piros lesz a vágási felület és szétdobja a természetes ízeket.


Minden más mesterséges anyag teljesen felesleges! Van ahol raknak bele borsot, szegfűszeget... de ez már fűszerezés, ahány ház, annyi szokás...

2012. szept. 24. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
Elég sok disznóvágást megértem már, ráadásul több országrészben is, de én sem hallottam még ilyenről.
2012. szept. 24. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
Salétromot nem a kolbászba szokás rakni, hanem a szalámiba. Abban nincs pirospaprika. Az 5 g a helyes mennyiség.
2012. szept. 24. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 doboszoli ***** válasza:

Ne tegyél bele, bár sok recept írja.

A korábban megadott receptemmel,-tisztességesen füstölve- tavaszig eláll.

Felesleges szintetikus anyag szerintem.

2012. szept. 24. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim válasza:

A salétromos sót már igen régóta használják a híres gyulai kolbászba, mert ettől lesz szép piros. Ebből nagyon kevés kell, tehát 5gr a 10 kg. húshoz számítva.

Természetesen sima sót is raknak bele, de még kevéske cukrot is. Természetesen fokhagymát, borsot, köménymagot, és sima őrölt paprikát is. Továbbá még tesznek bele /10 kg disznóhúshoz kb 2 kg/ MARHAHÚST is. Így nem lesz zsíros a kolbász, mert a száraz marhahús felszívja a fölösleges zsírt. DE: ami igen fontos, hogy igazi gyulai kolbászba nemcsak un. kolbászhúst raknak, hanem az egész disznó húsát.

Üdvözlettel: Mria

2013. jan. 26. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim válasza:
A nitrit (salétrom só) gátolja legjobban a halálos kimenetelű kolbászmérgezést okozó Clostridium botulinum spórás baktérium kifejlődését és méregtermelését. A nitrit a késztermékben már alig mutatható ki. A friss zöldségekből ennek sokszoros mennyisége kerül a szervezetünkbe, mivel a zöld levelek akkumulálják a talajban lévő nitrátot, amiből nitrit keletkezik.
2015. okt. 30. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!