Mennyi saletrom sot kell tenni 10 kg.hushoz, ha hazikolbaszt csinalunk?
Van ahol raknak bele -főleg az, aki eladásra készít- ugyanis a friss hús színét jobban megőrzi, még füstölés után is.
Az ízét nem befolyásolja.
Első válaszoló vagyok, Békéscsaba környékéről.
Elismerem, ahány vidék, annyiféleképpen készítik. De ha már salétrom, az közelít a mesterségek anyagok felé, így nem nevezném igazán házinak.
Számomra a jó házikolbász:
10 kg hús ( ennek 25-30%-a húsos szalonna), ehhez 20 dkg konyhasó, 20 dkg édes, 5 dkg erős paprika, 4-5 deka fokhagyma, 3-4 deka köménymag.
Ha vastagkolbász lesz, akkor az egészhez még egy evőkanál kristálycukor, gyönyörű fényes, piros lesz a vágási felület és szétdobja a természetes ízeket.
Minden más mesterséges anyag teljesen felesleges! Van ahol raknak bele borsot, szegfűszeget... de ez már fűszerezés, ahány ház, annyi szokás...
Ne tegyél bele, bár sok recept írja.
A korábban megadott receptemmel,-tisztességesen füstölve- tavaszig eláll.
Felesleges szintetikus anyag szerintem.
A salétromos sót már igen régóta használják a híres gyulai kolbászba, mert ettől lesz szép piros. Ebből nagyon kevés kell, tehát 5gr a 10 kg. húshoz számítva.
Természetesen sima sót is raknak bele, de még kevéske cukrot is. Természetesen fokhagymát, borsot, köménymagot, és sima őrölt paprikát is. Továbbá még tesznek bele /10 kg disznóhúshoz kb 2 kg/ MARHAHÚST is. Így nem lesz zsíros a kolbász, mert a száraz marhahús felszívja a fölösleges zsírt. DE: ami igen fontos, hogy igazi gyulai kolbászba nemcsak un. kolbászhúst raknak, hanem az egész disznó húsát.
Üdvözlettel: Mria
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!