Spórolós ételek, levesek főételek, praktikák?
ha pörkölt van és marad ,nokedli másnap tojásos nokedli
száraz sajt darabokból sajt mártást a tésztára
ha sok féle étel van aminek pl hamar lejár a szavatossága ,de arra már nem elég ,hogy többen jól lakjunk vele pizzára teszem feltétnek,
Maradék kevés bab gulyásból csillis babb
maradék rántott húsból házi szendvics -zsömle zöldségek valami szósz hozzá és már kész is .
maradék káposztás tészta köretnenek leszoktam fagyasztani malac,kacsa, oldalas liba vagy valami szaftos hús mellé jó.
maradékpuding krémekböl gyümölcsel ,és piskótával pohár krém
2-3 napra főzök nagyobb mennyiséget amit a 3 nap nem eszünk meg az megy a fagyasztóba és rohanos napokon illetve hó végén az kajánk.
heti menüt irok össze és ez alpján vásárolok . Nézem azt is ,hogy mikor minek van szezonja.
most a lecsóhoz való paprika olcsó csináltam 6 nagy adagot és beraktam a fagyasztóba.
szárnyas májat is olcson lehet venni . rántani ,vagy resztelt májnak is jó . a szárnyas aprólékok nyak ,far hát , szárny aránylag olcsó ezekböl is sok mindent lehet csinálni ... liba,pulyka kacsa és csirke .
A piacon a húsok zöldségek sokszor olcsobbak mint a multiknál . Ha nem jársz piacra 1 szer érdmes körbe nézni . Manapság már nem csak az idösebbek járnak hanem a fiatal generáció is .
Nálunk drágábbak a piacon a zöldségek, mint a multiknál :(.
Amin még lehet spórolni, ha van kerted, ott termesztesz dolgokat. De egy hete láttam egy idős néni erkélyén paradicsomokat is :). Ott neveli őket :).
Vagy fűszernövényeket cserépben nevelsz, olcsóbb és erőteljesebbek, mint a szárítottak :).
Mi is átalakításokat csinálunk az ételmaradékokból, pl. több patisszon érett meg egyszerre, így lett belőle fagyasztóba való (reszelve főzeléknek), lett rakott patisszon (kevés gombával készítettem), de kockáztam is fel abból, ami lepotyogott a hámozásnál (szószokhoz fincsi lesz), és csináltam patisszon pástétomot is :).
Nézem az akciókat, idényzöldségeket érdemes venni, húst lehet, hogy érdemes nagyobb adagban. Pl. nagy adag pörköltet megfőzni, és lefagyasztani olyan adagokban, amiket gulyásleveshez, rizses húshoz felhasználsz.
Rendszeresen nézem a hűtőt, hogy minek mikor jár le a szavatossága, mostanában az élesztővel jártam így, aug.3-án járt volna le 3 kocka. Így ettünk 2 nagy adag brióst (ajánlom figyelmedbe Limara pékségét :)), kakaós csiga, hot-dog (3 pár virslit egyenként 4-be vágtam, így 12 db lett belőle), lett belőle molnárka stb.
Heti tervet én is írok, de most pl. hétközben átírtam, mert a kertben közben érik ez-az, és van, amikor abból használok fel.
Joghurtot magam csinálom (rendes házi tejet felforralok, amikor már nem csípi az ujjam hegyét, belekeverek egy élőflórás joghurtot vagy kefirt. Nagyon finom, sokáig elég, és a végén félretett kis pohárnyi maradékkal újra beoltok egy adag forralt tejet). Gyümölcsöket is tettem el fagyasztóba(szedd magad akciókban), joghurtokba, mártásokba nagyon finom lesz.
Ha pedig teljesen ötlettelen vagyok, akkor böngészem 10 percig a gyakorit, és fantasztikus ötleteket kapok :) :) :).
Nagyon köszönöm az ötleteket!Befőzött cuccok nálunk is vannak,na ezt a rokonságnak köszönhetem! :-)Kertes házban élünk,1 éve és majd jövőre már én is veteményezek,remélem nem csak agyban fog menni.
Úgy örülök hogy azért nem csak én gondolkodom így,hanem vannak azért jó egy páran.Nekem is voltak praktikáim,de hát jó pap is holtig tanul,nem!?Azért még várom a válaszokat!
A patiszon krémet hogy csinálod? Milyen zöld fűszereket érdemes termeszteni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!