Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért kell a baracklekvárt...

Miért kell a baracklekvárt fejjel lefelé fordítva tartani 3 percig, főzés és üvegbe rakás után?

Figyelt kérdés
Nem tudom, hogy a hagyományos baracklekvár főzéskor is így kell-e eljárni, és ..... Dzsemfix-szel csináltam, és ott írták, hogy így kell.

2012. aug. 5. 14:32
 1/8 anonim ***** válasza:
azért kell lefelé fordítani, mert így tartósítod. és ez nem csak a baracklekvárnál, hanem bármilyen lekvárnál lehet alkalmazni.
2012. aug. 5. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Vákuum keletkezik az üvegben így.
2012. aug. 5. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Így igaz vákum keletkezik, így biztos a légmentes zárás.

amióta a csavaros üvegek megjelentek, ez a fejreállítás

legjobb módszer.

2012. aug. 5. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Nem kell fejre állítani. Mi soha nem állítjuk fejre sem a lekvárféléket, sem a gyümölcsbefőtteket, és sosem romlott még meg. Ez valami újmódi lehet, amit szükségesnek állítanak be, holott szükségtelen. 40 éve főzünk be gyümölcsöket, és készítünk lekvárt, de még sosem romlott meg.
2012. aug. 5. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
nem új módi. már anyám is a nagyanyámtól tanulta. szerintem ez is csak szokás kérdése. van aki erre van aki másra esküszik.
2012. aug. 5. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Szerintem csinálja mindenki úgy, ahogy szokta, ahogy az évek során bevált neki.

Ha egy új módi bejön, a modern fixáló adalékokra is azt írják, hogy állítsák fejre, akkor egy fiatal tegyen úgy, próbálja ki, és majd meglátja jó volt vagy sem.

a gyártóknak sem az a szándékuk, hogy valaki rossz, lekvárt, dzsemet főzzön be otthon, mert legközelebb tojnak a termékükre.

a lehetőség mindenkinek adva van, úgy főz be, ahogy neki tetszik.

A celofános korszakban mi sem állítottuk fejetetejére a lekvárt, azt biztos. de nem kell elvetni mindent, ami esetleg korszerűbb.

2012. aug. 5. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Vákuum (ritka levegő) így is, úgy is keletkezik, az nem ezen múlik!

Ha a lekvár fölötti levegő lehűl, akkor kisebb lenne a térfogata, de mivel a térfogat ugyanakkora marad, (hiszen az üveg nem tud behorpadni, csak kicsit a tető) így a légnyomás lesz kisebb. Ez minden forgatás nélkül is működik.


A forgatás szerintem azért kell, mert ezzel a tető is hőkezelve lesz.

Pl. ha bemegyünk egy szaunába, simán ki lehet bírni 80 fok meleget. De ha bepárásítjuk, elviselhetetlenné válik a meleg, egy 80 fokos vizet pedig csak a másodperc töredékéig bírjuk elviselni.

Ha nem forgatjuk, és bele tesszük az üvegbe mondjuk 80-90 fokosan a lekvárt, és lezárjuk, akkor a tetőt csak 80 fokos levegő éri.

Ha viszont megforgatjuk, akkor 80 fokos folyadék. Ezzel a tetőt is csíramentessé lehet tenni. A dunsztolással pedig a hőbehatás időtartamát toljuk ki.

2012. aug. 5. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Mysterious válasza:

Pontosan!

A 7-es válasz a megoldás! ;) A tető sterilizálása miatt fordítják meg!

2020. szept. 22. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!