A padlizsánkrém készítésekkor miért nem érintkezhet fémmel a padlizsán?
Én is így tudtam, de ez hülyeség. Mindegy, mivel vágod fel, én eleinte kínlódtam műanyag késsel/kanállal, mégse lett jó. Aztán hallottam, hogy szeletelés után be kell sózni, 15 percig állni hagyni, utána letörölni a levét, amit a só hatására eresztett, és akkor nem keserű.
Azóta fémmel vágom és soha nem keserű.
Régen szinte kizárólag vaskések voltak a háztartásokban, ami a padlizsánnal érintkezve oxidálódott, emiatt barnult meg és fémes íze lett.
ma már a kések minőségi acélból vannal, bevonatosak, vagyis nem oxidálódnak.
a keserű ízt nem a kés okozta. a szeletelés utáni sózás, majd a lé leitatása a megoldás a keserű íz kikerülésére.
Ez olyan baromság, mint hogy a májat nem szabad sózni főzésnél.
Hát én mindent sokkal lazábban csinálok, mint mondjuk anyukám, vagy anyósom. És jobban is főzök:)
Utolsó jól leírja az igazi okot. Padlizsán és padlizsán közt különbség van, de nem a késben kell keresni a hibát.
De néhány tipp a tökéletes végeredményért:
- a hagymát laskára vágd, ne kockára, ha szereted rusztikusan. Jót tesz neki, ha nem csak üvegesre pirítod, hanem karamellizálod, jó barnára (de nem égett keserűre).
- a padlizsánt érdemes alufóliában, tűzön pirítani. Kissé füstöt ízt kap, csodálatosan finom lesz.
- a padlizsánt nem turmixolom, hanem villával áttöröm, aztán hozzákeverem a hagymához és átpirítom együtt is.
- só, bors, fokhagyma, esetleg kis borsikafű.
- olaj helyett libazsíron pirítod a hagymát.
Ez olyan lesz, amit mindig emlegetni fognak:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!