Sajtot hogy lehet készíteni? Milyen eljárások kellenek hozzá?
Forrás: antalvali.com
Hozzávalók:
Lehetőség szerint FRISS HÁZI TEJ, de legalábbis nem hőkezelt, nem tartósított,
5-10%-os biológiai erjesztésű ecet,
fokhagyma, vagy más kedvelt fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb.)
Elkészítése:
Vegyünk kb. 1 liter tejet, amit egy lábosban forralni kezdünk. Amikor gyöngyözve forr, reszeljünk bele kevés fokhagymát, vagy tegyünk egy keveset a kedvenc fűszerünkből. (pl. kömény).
Ezután húzzuk le a tűzről, és keverjünk el benne kb. 2 evőkanálnyi ecetet. Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni az iró (erre is számos recept található más oldalakon), és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet.
Ezután egy függöny-, tüll-, vagy gézdarab segítségével öntsük le az irót, és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék iró is ki tudjon csepegni belőle. Kerek szitában is le lehet csepegtetni, és akkor henger formája lesz.
Néhány óra elteltével a kis gömböc megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.
hazisajt_2.jpgAz állaga kb. mozzarella - feta sajt között van valahol, és szerintem isteni finom. Természetesen kecsketejből az igazi, de ha csak tehéntej van, és az megfelelő forrásból származik, az is megfelelő, én is gyakran készítem abból.
Ja, még valami: sózni csak utólag, készen érdemes, mert hiába tesszük bele főzés közben, az íze nem marad meg.
Jó étvágyat hozzá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!