Szoktatok tervet készíteni, hogy mit fogtok a következő héten főzni?
Én is hét közben kitalálom, hogy pénteken mit kell vásárolni a vasárnapi ebédhez, és a következő hétre abból mi marad, és azokat hogyan fogom felhasználni. Pl holnap főzök gölödin-levest, abból marad + kétnapra is.
Kivettem a fagyóból a szilveszteri malacsült-maradékot, ahhoz készítek hagymás törtkrumplit, a krumpli-maradék jó lesz hétközben krumplis tésztának.
Ezekkel így szerdáig biztosan el leszek. Csüt-péntek majd készítek pl. virslit, vagy tükörtojást sütök, vagy egyszerűen eszek vacsira hideget.
Heti bevásárlást tartok, hét közben én is max. egyszer megyek kenyérért, vagy esetleg tejet, apróságot veszek. Ilyenkor már direkt csak kisboltba megyek, kisebb választék, kisebb csábítás.
én mindig tervezek, hisz egy héten csak egyszer megyek vásárolni ami csüt vagy péntek mert akkor kezdődnek az akciók, piacra meg gyümölcsért, zöldségért 2 óra felé megyek zárásra féláron adnak több terméket ilyenkor
én pl úgy szoktam hogy megnézem mi az akciósabb abból többet veszek, ha nem kerül feldolgozásra akkor beteszem a fagyiba vagy ha tudom hogy nem lesz időm ételt csinálni akkor megcsinálom és megitn be a fagyiba, és elállóság szerin csinálom
pl vasárnap minidg van egy meleg húsleves- husokból minidg csontost veszek ez olcsóbb és a levesbe jó+kacsafarhát/pulykanyak, ez olcsó és finom is, majd leszedem a husokat és bele a leves, hozzá répa, teszek bele borsót, gombát, zellert és tésztát abból többet hogy laktatóbb legyen majd másodiknak minidg vajaskrumpli8ezt nagyon szereteik) és hozzá valamilyen frissensült általában rántott hús/párizsi/sajt/katfiol/gomba ki mit szeret és csalamádé, utána valamilyen kakaós/lekváros piskóta(nyáron sokat tettem el, így most ezeket használjuk)
itt megfőzök a krumpli levéből hétfőre egy tojáslevest köménymagosan, maradék krumpli mert úgy főzöm hogy hétfőre maradjon, és ha mondjuk veszek egy egész csirkét akkor a maradék húsból csinálok hozzá egy csirkepörköltet szintén csalamádéval(sok savanyúságot tettem el)
kedden az főzelék,-zöldborsó/zöldbab/krumpli/pkáposzta/lencse valamilyen feltéttel(fasírt, párizsi, virsli, tarja) és gofrit vagy palacsintát sütök hozzá lekvárral
szerdán itt a maradék zöldségből a főzelékből(zbab, zborsó, lencse, krumpli) csinálok egy levest mert nagyban olcsóbb megvenni a maradék virsli/párizsi/tarjából mert itt is rúdban, többet vettem és csak a felét hazsnálom fel a főzeléknek feltétnek, na szóval azt beleteszem a levesbe pl kolbászos krumplileves, fraknfuritleves virslivel, és utána valamilyen édes tészta(mákos, diós, lekváros, káposztás, túrós stb)
csütörtökön főzelék megint valamilyen feltéttel, de máshogy pl töltött paprika főtt krumplival, sepnót főtt tojás+krumpli, szóval ilyen mártásos, és utána fánk, tejberizs, rizskoch valamilyen pite/piskóta/keksz
pénteken a maradék "romlottab gyümölccsből) amiket nem ettünk meg egy gyümölcslevest szoktam csinálni, majd rizst párolok (ha marad maradék zöldség azt hozzápárolom-pl répa, borsó, stb) és ami marad maradék, pl virsli, párizsi, fasírt, sajt azt kirántom hozzá
szombaton maradék leves ha marad, és mivel itt szoktam menni vásárolni ha nem mentem el pénteken itt maradnak a gyorsak-mákosguba(maradék, tej, lekvár/mák, a sütikről, tésztáról) vagy rizskoch szintén maradék gyümölcsből, mazsolából, tejből, pizza-itt a maradék, sajt, párizsi, szalámi vég, gomba, kukorica,, vagy pogácsa-maradék joghurt, tejföl, vagy gyorsan egy rakottkrumpli, paprikáskrumpli, tarhiynáshús ha úgy jön ki a maradék
reggeli az mindig szendvics vagy müzli tejjel
vacsira meg úgy szoktam ha marad az ebdéről akkor az, vagy szendvics, szerda felétől pedig melegszendvics, bundáskenyér, (szikkad a kenyér, maradnak párizsi, szalámi kolbászvégek, sajtok) több a tojás, vagy tejberizs ha kezd lejárni a tej szavatossága, vagy sütőben sütött krumpli tejfölös lilahagymával, vajjal, vgay zöldsékrémleves piritott kenyérrel, vagy kalácsot sütök a maradék kenyérből csüt, péntek felé lekvárral és abból marad másnap reggelire vagy ebdére is
hét első felében olyan ételkeet csinálok amiket leakcióznak-pl tescoba szokott ilyen lenni hoyg egy-két napig áll már csak el, és ilyenkor félár/háromnegyed áras, én megveszem és azt csinálom meg előbb
ezen is lehet spróolni
na meg a krumpli, káposzta olcsó, ebből egy zsákkal olcsóbban kijössz, tésztát két napra is kitudsz főzni egyik nap káposztás, másik nap krumplistészta, vagy rakottkáposzta, krumpli, káposzta, krumplileves, pogácsák, ezek is elállnak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!