Mi a különbség a Formix és a Fondant között?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni, lenne lehetőségem Formix tortaburkoló masszát venni, és nem tudom hogy mennyire könnyű vele dolgozni, és alkalmas -e figurák készítésére. Ha ismeritek kérlek segítsetek! Köszönöm2009. jún. 5. 18:09
1/5 anonim válasza:
Húú én még nem hallottam a formixról de a fondánt inkább torta bevonásra (lásd puncs) vagy díszitésre alkalmazzák (pl Eszterházy) abból nem igazán készítenek figurákat....
2/5 anonim válasza:
A formixot úgy képzeld el, mint egy tésztát, amit ki kell nyújtanod, és úgy tudod vele befedni a tortádat, a fondan pedig, mint egy öntet, amit rá kell öntened melegités után a tortára. Mivel kezdő vagy a formixot ajánlom, könnyen, szépen lehet vele dolgozni, lehet szinezni is, formázni is, habár a formázáshoz a marcipán jobban megfelel. Finom porcukorral beszórt felületen egyenletesen kinyújtod (2-3 mm), feltekered nyújtófára, és a tortán lehajtod. Szépen eldolgozod az oldalakat, és a felesleget levágod. Azután jöhet a diszités. Két fontos dolog: nem szabad tejszin, vagy tejszin alapú gyümölcs tortát bevonni vele, és nem szabad disziteni tejszinnel, mert a nedvesség oldja, de ez ugyanúgy vonatkozik a fondanra is. Munka előtt szobahőmérsékletűnek kell lennie az anyagnak, és folyamatosan cukrozni kell, hogy le ne ragadjon (mint a tésztának a lisztezés). A maradékot hűtőben sokáig tárolhatod. Igazi szórakozás lesz, a siker pedig garantált!
3/5 anonim válasza:
Szia a Fondant egy cukormáz,az előttem hozzászóló valószínüleg elnézte a betűt és azt hitte fondan-ról kérdezel!
A fondant tulajdonképpen 1kg porcukor kis víz és zselatin összetétele én pl ezzel dolgozom mikor tortákat csinálok,lehet formázni festeni figurákat/virágokat csinálni belőle stb...
4/5 Avaon válasza:
A formix-al könnyen lehet tortákat burkolni. Lágysága miatt nehezen lehet figurákat készíteni belőle, max ha sok keményítővel jól átgyúrod de akkor sem az igazi. A fondant kissé keményebb így azt ajánlom figurákhoz, vagy modellező masszákat. Vannak kimondottan gyorsan száradó masszák figurázáshoz.
5/5 Avaon válasza:
Válasz a második hozzá szólóhoz! A formix ráhelyezése előtt a tortát be kell vonni vékonyan növényi alapú tejszínnel(pl.: hullala vagy megle) vagy vajas krémmel. A tortát több óráig jól le kell hűteni díszítés előtt. Ha nincs alá dolgozva nem fog rá tapadni sem a formix, sem a fondant sem csoki gyurma, sem bármilyen más nyújtható cukor massza. Díszíteni valóban nem szabad tejszínnel a felületüket, és a kész alkotást a hűtőben csak is a legalacsonyabb fokon tároljuk fogyasztásig, mivel a burkolatunk magasabb hűtésre "megizzad", folyadék csapódik ki belőle. Hűtőben a maradék masszát nem ajánlom tárolni, csak hűvös, fénytől védett helyen, légmentes zacskóban! Nyújtásnál is inkább a keményítőt ajánlom jobban, a porcukortól leragad valamint túl szemcsés lesz a felület.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!