Milyen szalonnát vegyek, ami sütés/főzés közben nem lesz olyan sós? Mert így elrontja az ételt, ha benne főzöm.
Nem tudom hogy miért rontaná el(??)..a szalonna az ételt,
nálam az tudja igazán "csodásra" varázsolni az étel izét,legyen az töltött káposzta,vagy bolognai rakott tészta,vagy lecsó stb,bármihez is kell,egy kis kis füstölt szalonna csak jót tesz vele.
Tessék figyelemebe venni a szalonna sótartalmát,és így kevesebbet rakni a delikátból,vagy sóból az ételhez.
Lényegi válasz ,szerintem minden szalonnaféle eleve sós.
Próbálj szerezni szakszerűen készített házit, termelőtől.
Nem "hazafelé beszélek", mindjárt megindoklom.
A nagyüzemben készült szalonnák hozzáadott(beleinjektált) sós páclével készülnek, gyorsítandó az elkészítési folyamatot, ami néhány nap. Szándékosan nem érlelést írtam, itt erről szó sincs. Amellett, hogy sós,(hiszen ez ami tartósítja pár napra/hétre)a sós lé árát megfizeted szalonna, sonka stb. árban.
Mi száraz sózással tartósítunk,kizárólag konyhasóval, 10-12 napig áll a szalonna a sólében, ha vastagabb, vagy sonka, 20-22 nap is szóba jöhet. Ezáltal a közepe is sóéretté válik, víztartalma csökken. A sózási idő végén a sótól lemosva, 24 órára 6%-os ún. fedőpácba kerül, amiben a külső-belső sókoncentráció kiegyenlítődik. Szikkasztás után 1-4 napra hideg füstre kerül. Ennek a macerának persze ára van, de jót csak így lehet készíteni.
Bocs, ha hosszú voltam, de szerettem volna rávilágítani a 670 forintos T... gazdaságos, és a kisipari közötti árkülönbözet okára.
Így igaz, ez működik is olyan ételeknél, amiben minimális szalonnát használunk.
De mondjuk szalonnás rántotta, tepsis krumpli szalonnával, vagy akár natúr sült szalonna esetében?
Nekem még sose sózta el a szalonna az ételt. Mennyit teszel bele? :)
Kedves Doboszoli, a leírásod megindította a nyáltermelésemet. Kell kerítenem házi szalonnát, de gyorsan! :)
Persze, hogy persze!
Nagyapánkék 100 évig éltek, pipázva, pálinkázva, borozva, mangalica húsán és szalonnáján. Az orvostudomány akkori szintjén...
Meg aztán az A,D,E,K vitaminok is a hideg vízben oldódnak, hasznosulnak.
Nem ragozom, de ne terjessz butaságot!!
@ hör-mör : Ha a szalonna tényleg annyira ártalmas lenne, mint ahogy irod, akkor nem lennék jelenleg abban a helyzetben, hogy ezt megtárgyaljuk, ugyanis már régen kihalt volna Magyarország lakossága - ugyanis évszázadokon keresztül ezt ették naponta.
Akkor sem volt több beteg, mint ma, söt sokkal kevesebb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!