Szilvalekvár főzés? Tapasztalatok, jótanácsok?
Sziasztok!
Többféle képpen próbálkoztam már szilvalekvárt főzni, (sütőben, nem az igazi, kevergetve, vagy kombinálva...)
Most olvastam valahol, hogy az illető a fazekat ecettel kiöblitette (én is szoktam) és majd a tűzhelyen 40 órán át "izzasztotta" úgy, hogy csak óránként kevergette.
Kérdésem, hogy tényleg lehet úgy (szilva) lekvárt főzni, tűzhelyen, hogy csak óránként keverek rajta és nem folyamatosan kevergetem? Nem ég úgy le?
Egyébként is nagyon fröcsög.
Tapasztalatom, hogy a sütőben készültnek a teteje "kiszárad", és alóla már nem tud a víz elpárologni, mivel nem lehet kevergetni. Ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy azért nem lehet kevergetni, mert akkor leég?
Előre is köszönöm!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én minden lekvárt így csinálok évek óta:
Egyszer felfőzőm,majd leveszem és összeturmixolom.
hagyom hűlni.Teszek bele szalicilt.
És mikor van időm,megint felfőzöm,és hül,tehát kipárolog belőle a víz,és minden nap sűrűbb lesz.Ezt 3-4 napig csinálom,hogy anyányszor időm van,felfőzőm.
Amikor elég sűrű,tehát az utolsó főzésnél rakom bele a cukrot.Rottyan egyet,és már teszem is üvegbe.Kupakkal lezárom és legalább 5 percre fejreállítom az üvegeket.
5-8 perc után visszafordítom és mehet a téli helyére.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat.
A szilva, eper, barack lekvároknak kb. 20-30 (40) kilóval szoktam nekiállni...
Tudom, hogy régen (még mi is) üstön főzték.
A kérdésem lényege, hogy lehete úgy főzni a szilvalekvárt, hogy nem kevergetem állandóan, hanem csak mondjuk óránként, de közben rotyog és nem ég le???
Kell kevergetni, vagy nem muszály? Eddig nem mertem otthagyni nehogy leégjen. Három kisgyerek mellett (segítség nélkül)nem egyszerű 30 órát kevergetni.
Én sűrű (igazi) szilvalekvárt szeretnék. Eddig csak pár órát főztem, aztán bele a szalicil, majd száraz dunszt.
Muszály kevergetni????
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Köszönöm, már azt is próbáltam, de az meg dzsem és nem sűrű lekvár.
Biztos én vagyok az aki túl sokat variál, de a szilvalekvárnak akkor van jó ize (szeintem), ha sokáig 'rotyog'. Más ize van.
Ha kevés ideig főzöm akkor eléggé "savanyú", ha pedig ez miatt több cukrot teszek bele akkor émelygős...
Nem akarok sokat variálni, mert már szinte az összes variációt próbáltam. Egyébként most szinte mindent dzsemfixel raktam el (eper rebarbarával, őszibarack, sárgabarack,körte, áfonya, vegyes,stb.)
A szilva a kedvencem és az úgy jó ahogy kell, de még mindíg nem tudom, hogy muszály kevergetni folyamatosan, mert ha nem keverem akkor leég, vagy elég bizonyos időközönként???
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én ezt találtam neked, lent a kommenteket elolvasva, többeknek sikerült.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!