Hogyan kell helyesen vajazni a kenyeret?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ne foglalkozz velük!
Türelmetlenek, nincs meg bennük az ételhez való tisztelet. Ők csak "zabálnak" nem is tudják mit esznek! Darált kutyahús /hamburger/ , MECIS kaja, mind egy nagy kalap sz..!
Kérdésedre térve a kenyeret tisztelni kell!
Tehát mikor leszeled, akkor a karélyt hosszában magad felé fordítod és egy hullámos élű késsel a vajat felkened a kenyérre. Akár cirádázhatód is, vis a kést még kenés közben hullámoztathatod így sokkal látványosabb és gusztább lesz az elemózsiád. Ha még erre kensz vmi finom barack, meggy, gyümölcslekvárt az lesz majd az igazi csemege!
Jó étvágyat!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
20:18
Én nem így csinálnám!
Addig hogy belemártod, illetve levágsz egy vékony szelet vaja (én hidegen szeretem), addig egyet értek de utána...
hát ha kezedben vam a kenyér és vajas késed is (ez a hüvelykujjad felüli lapja) ráborítod a vajas felét, úgy hogy a hüvelykujj felőli tompa élét magad felé húzod óvatosan (tehát majdnem merőleges rád a hossztengelye).
A kés hosszanti tengelyén egy kicsit megdöntöd, így az "élesebbik" éle (ez ugye kenő kés) lejjebb kerül, így a vastagabb réteget lekaparja ahol vékonyabb réteg került ott elegyengeti.
Ha nagyon lehűlt a vaj így keményebb, akkor haránt tengelyen is megdönthetjük, hogy a "hegye" (ami le van kerekítve) lejjebb legyen mint a nyele, és így oldjuk meg a makacsabb csomókat gyorsabb és rövidebb húzásokkal ezúttal nem magunk felé, hanem a kés hosszanti tegelyén tehát jobb kéz felé az eredeti iránynak merőlegesen (feltéve ha jobb kezes vagy ha nem tükrözzed a műveletet).
A siker nagyban függ a kenyér minőségétől, és av aj kenhetőségétől. De mindig óvatosan kell az erő tényezőt megválasztani, mert a kenyér bele, kilyukadásának esélye egyenesen arányos az erőtényezővel.
Sokan előnyben tartják a kevésbé hűtött vajat a jobb kenhetőség miatt. Én a hűtött vajat szeretem, mert kellemesebb az állaga, bár nehezebb kezelni.
A margarin bár mindig kenhető, nem egészséges.
Megfogod a Coop-os zacskós szeletelt kenyeret az egyik kezedben. Kiülsz egy padra valahol a városban, lehetőség szerint buszmegállóban, vagy buszpályaudvaron. Kiveszel egy szelet kenyeret, majd lerakod a térdedre. A vajat felpattintod, aztán a mutatóujjaddal belemártasz, és egy jó adagot kiveszel vele. Ezt aztán a kenyéren szétkened anélkül hogy bármire ügyelnél. Ezután a kezed lenyalod, és a kenyeret begyűröd az arcodba.
Nem vitatkozni, egy gyöngyösi kisebbségi kenyérvajazó-mesterasszonytól lestem el ezt a technikát. Szóval ezt így kell, és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!