Kenyeret a hűtőben tárolni nyáron?
Hallottam már, hogy a kenyér tovább marad fogyasztható (nem penészedik meg olyan hamar), ha mondjuk már másnaposan (a frisset nem tenném be) a hűtőbe teszik. Nehéz kiszámolni, nem is tudom, hogy mennyi kenyeret vegyek, hogy elég is legyen de sok se.
Egy embertől hallottam mindössze, lehet, hogy nincs is semmi ebben a praktikában.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Sokan csinálják:
Felszelik, szeletenként csomagolják folpackba, majd úgy rakják a fagyasztóba. Étkezés előtt csak annyit vesznek ki, ami kell, bedugják a forró sütőbe (van aki a mikróba) és állítólag olyan, mint a frissen sült kenyér.
Én még nem próbáltam, csak max 2-3 napra valót vásárolok, és akkor az addig kibírja hútő nélkül is.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A kenyeret lehet szekrényben tárolni, lehet fagyasztani, de normál hütöben tartani nem jvasolt, mert ott - az állandó párás környezet miatt - sokkal gyorsabban penészedik.
Amit az elözö irt, az jó módszer, fagyassz le akar szeletenként, akár darabban kenyeret, ha lassan engedteted ki, akkor nem lesz semmivel sem másabb, mint a másnapos kenyér. (Ha frissként akarod, akkor át kell a sütöben forrósitani, de ezt csak egész kenyérrel lehet.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nagyanyám is hűtűben tartotta (nem fagyasztóban), mert egy héten csak egyszer járt boltba. Nekem nem ízlett úgy, savanyú íze lett (pedig nem volt romlott elvileg).
A sütőben való felmelegítést viszont nyáron 2-szer meggondolnám, napi szinten melegíteni a konyhát nem jó ötlet. A kenyér nyáron is eláll hűtés nélkül legalább 2 napig (hétfőn megveszed, még szerdán este is meg lehet enni).
Mikor angoloknál voltam, ők a fagyasztóban tartották a kenyeret, és nem is mindig melegítették, csak kivették, és mikor kiolvadt, megették. Utáltam...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Tehát a normál hűtőszekrény nem jó megoldás.Párás környezet az ugye biztos (de egyébként is én nylonban tárolom, mert különben megszárad), de az alacsonyabb hőmérséklet talán nem annyira kedvez a gombák szaporodásának.
Nem vásárolok én sem túl sok kenyeret, de össze szokott gyűlni 2-3 kenyérvég, úgy 1/4, 1/3 darabok, és az már akár hogy is számolom, az eleje már közel 1 hetes, és hát nyáron nem nagyon bírja ki.
Melegszendvics, bundás kenyér, morzsának megszárítani, de még így is akad felesleg és szeretném hasznosítani, amennyire csak lehet.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Dehogynem jó normál hűtő!!!
Olyan sokáig úgysem tárolod, hogy megpenészedjen. Ha nem a hűtőbe lenne, annyi idő alatt hatszor ehetetlenre száradna!
Nem csak nyáron, mindig hűtőben tartom, tovább megőrzi a frissességét. Persze zacskóban, hiszen a hűtő levegője mindig cserélődik, így anélkül könnyen kiszárad.
(A penészedéstől meg fényévekre van)
Nejlon zacsiban persze megpenészedik... 2 hét alatt.
A fagyasztással már jobban kell vigyázni, sokkal jobban roncsolja a szerkezetét, és felolvadás után gyorsan meg kell enni. Ha mikóban olvasztod fel, és meleg lesz, akkor meg azonnal el kell fogyasztani, mert akár percek alatt képes annyi nedvességet veszíteni, hogy kopogjon.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ha inkább kevesebbet vennél, mert mondjuk nagyon spórolsz, akkor azt tenném, hogy lefagyasztanék egy fél kenyeret felszeletelve. Mellette meg mindig vennék frisset, de csak kicsit, keveset, ami elfogy 2 nap alatt. És ha mégis előbb elfogy, akkor ott a tartalék a fagyóban.
Ha az a bajod, hogy túl nagyok a kenyerek (pl nem éri meg kisebbet venni, mert az drágább..), és ezért marad....
Akkor szintén mehet a fele szelve a fagyóba. És ha a másikból marad, az jó morzsának. Viszont ne vegyél újat addig, amíg a fagyóban lévő el nem fogy, mert akkor ott fog felgyülemleni nagyon sok.
Mondjuk én nem szeretem a felolvadt kenyeret, csakis melegszendvicsként tűröm meg, vagy bundásként.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Én is évek óta fagyasztóban tartom a kenyeret, zsemlét, kiflit (ált szeletelt kenyeret veszek, mert abból csak annyit veszek ki, amennyit megeszünk). Frissen rakom be, és mikor eszünk, 10-20 perccel előtte veszem ki, szobahőn engedem fel. Ugyanolyan, minta a boltban vetted volna frissen. Viszont ha már másnap teszem csak be, akkor nem olyan friss kiolvasztáskor sem, de így is ehető
Sztem próbáld ki, megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!