Kenyeret a hűtőben tárolni nyáron?
Hallottam már, hogy a kenyér tovább marad fogyasztható (nem penészedik meg olyan hamar), ha mondjuk már másnaposan (a frisset nem tenném be) a hűtőbe teszik. Nehéz kiszámolni, nem is tudom, hogy mennyi kenyeret vegyek, hogy elég is legyen de sok se.
Egy embertől hallottam mindössze, lehet, hogy nincs is semmi ebben a praktikában.
Sokan csinálják:
Felszelik, szeletenként csomagolják folpackba, majd úgy rakják a fagyasztóba. Étkezés előtt csak annyit vesznek ki, ami kell, bedugják a forró sütőbe (van aki a mikróba) és állítólag olyan, mint a frissen sült kenyér.
Én még nem próbáltam, csak max 2-3 napra valót vásárolok, és akkor az addig kibírja hútő nélkül is.
A kenyeret lehet szekrényben tárolni, lehet fagyasztani, de normál hütöben tartani nem jvasolt, mert ott - az állandó párás környezet miatt - sokkal gyorsabban penészedik.
Amit az elözö irt, az jó módszer, fagyassz le akar szeletenként, akár darabban kenyeret, ha lassan engedteted ki, akkor nem lesz semmivel sem másabb, mint a másnapos kenyér. (Ha frissként akarod, akkor át kell a sütöben forrósitani, de ezt csak egész kenyérrel lehet.)
Nagyanyám is hűtűben tartotta (nem fagyasztóban), mert egy héten csak egyszer járt boltba. Nekem nem ízlett úgy, savanyú íze lett (pedig nem volt romlott elvileg).
A sütőben való felmelegítést viszont nyáron 2-szer meggondolnám, napi szinten melegíteni a konyhát nem jó ötlet. A kenyér nyáron is eláll hűtés nélkül legalább 2 napig (hétfőn megveszed, még szerdán este is meg lehet enni).
Mikor angoloknál voltam, ők a fagyasztóban tartották a kenyeret, és nem is mindig melegítették, csak kivették, és mikor kiolvadt, megették. Utáltam...
Tehát a normál hűtőszekrény nem jó megoldás.Párás környezet az ugye biztos (de egyébként is én nylonban tárolom, mert különben megszárad), de az alacsonyabb hőmérséklet talán nem annyira kedvez a gombák szaporodásának.
Nem vásárolok én sem túl sok kenyeret, de össze szokott gyűlni 2-3 kenyérvég, úgy 1/4, 1/3 darabok, és az már akár hogy is számolom, az eleje már közel 1 hetes, és hát nyáron nem nagyon bírja ki.
Melegszendvics, bundás kenyér, morzsának megszárítani, de még így is akad felesleg és szeretném hasznosítani, amennyire csak lehet.
Dehogynem jó normál hűtő!!!
Olyan sokáig úgysem tárolod, hogy megpenészedjen. Ha nem a hűtőbe lenne, annyi idő alatt hatszor ehetetlenre száradna!
Nem csak nyáron, mindig hűtőben tartom, tovább megőrzi a frissességét. Persze zacskóban, hiszen a hűtő levegője mindig cserélődik, így anélkül könnyen kiszárad.
(A penészedéstől meg fényévekre van)
Nejlon zacsiban persze megpenészedik... 2 hét alatt.
A fagyasztással már jobban kell vigyázni, sokkal jobban roncsolja a szerkezetét, és felolvadás után gyorsan meg kell enni. Ha mikóban olvasztod fel, és meleg lesz, akkor meg azonnal el kell fogyasztani, mert akár percek alatt képes annyi nedvességet veszíteni, hogy kopogjon.
Ha inkább kevesebbet vennél, mert mondjuk nagyon spórolsz, akkor azt tenném, hogy lefagyasztanék egy fél kenyeret felszeletelve. Mellette meg mindig vennék frisset, de csak kicsit, keveset, ami elfogy 2 nap alatt. És ha mégis előbb elfogy, akkor ott a tartalék a fagyóban.
Ha az a bajod, hogy túl nagyok a kenyerek (pl nem éri meg kisebbet venni, mert az drágább..), és ezért marad....
Akkor szintén mehet a fele szelve a fagyóba. És ha a másikból marad, az jó morzsának. Viszont ne vegyél újat addig, amíg a fagyóban lévő el nem fogy, mert akkor ott fog felgyülemleni nagyon sok.
Mondjuk én nem szeretem a felolvadt kenyeret, csakis melegszendvicsként tűröm meg, vagy bundásként.
Én is évek óta fagyasztóban tartom a kenyeret, zsemlét, kiflit (ált szeletelt kenyeret veszek, mert abból csak annyit veszek ki, amennyit megeszünk). Frissen rakom be, és mikor eszünk, 10-20 perccel előtte veszem ki, szobahőn engedem fel. Ugyanolyan, minta a boltban vetted volna frissen. Viszont ha már másnap teszem csak be, akkor nem olyan friss kiolvasztáskor sem, de így is ehető
Sztem próbáld ki, megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!