Minőségi acél késeket hogyan kell élezni? Nem szeretném tönkretenni és úgy tudom hibás élezéssel ez megtörténhet.
Kicsi, és szimmetrikus legyen az élszög.
Amúgy élezéshez ilyen kell
ezzel a rúddal nem tudom, hogy lehet egy kovácsolt acélt egyenletesen élezni...
De ha köszörűlésre kerül a sor, azzal mégtöbb gondod lesz, nehéz jó műköszörűst találni.
A kések köszörülése(mint elsődleges élképzés), komoly felkészültséget, és szerszámokat igényel. Hagyd szakemberre.
Az acélon történő finomítás, és utánélezés könnyebben megtanulható, de ez sem "veleszületett" senkinek.
Az biztos, hogy csak férfimunka lehet, mert egyszer húsvágás előtt elővettem a férjem pecacuccai közül a kaszakövet,és éppen neki akartam állni "megfenni" a Solingen nagykést, amikor váratlanul megjelent és akkorát ordított rám, hogy még sírva is fakadtam rémületemben...
azt mondta, tönkre tettem volna a finom acélt.
Ő is a város legrégibb köszörűs dinasztia utólsó sarjához hordja az aktuális élezni valókat.
A nagypapa örökölt metszőollóját sem bízná másra:))
üdv.
Ez az acél ami a képen van, nagy ívben bal váll felett...
Élezni nem köszörű kővel hanem csiszoló koronggal és rongy koronggal pasztával. Majd lehet vele borotválkozni.
Köszörűkővel durvább eszközöket szoktunk élezni, vagy gagyi késeket. Aminek nem számít, ha az él egy kicsit hullámos, nem egyenletes.
Egyébként ha ezzel az acéllal csinálod gyakorlat nélkül pillanatok alatt a saját kezedet el tudod vágni. Élet viszont ezzel nem tudsz neki adni.
na, ja! de nem mindegy milyen kést és mivel!!!
a régi lengyelpiacos kést én is bátran megfenem, akár kaszakővel is.
sőt gyerekkoromban láttam, amikor anyu kiszaladt a késsel és a lépcső szélén vágott villámgyorsan öt-hat mozdulatot
aztán folytatta a főzést...
nem ész kell hozzá, de, ha valami értékes. arra érdemes vigyázni is.
üdv-vénasszony:))
Szerintem is túl van ez spilázva. A páromnak volt egy darabig olyan heppje, hogy a Tramontinát nem szabad élezni, mert karcos lesz az oldala, de aztán mikor kijelentettem, hogy életlen késsel márpedig nem főzök, rögtön nem volt semmi probléma.. a jó minőségű késnek meg szerintem az az ismérve, hogy nem "romlik el" az acél. Szép is lenne, akkor csontot se vágjak vele, nehogy tönkremenjen? Ne már..
Nálam teljesen bevált a késélező rúd, utána éles lesz a kés. Lehet, hogy nem borotvaéles, de a célnak megfelel. Kis szögben szoktam élezni, így tovább marad éles. Időnként meg leviszem apukámhoz, aki gyönyörűen megköszörüli (pedig nem köszörűs, csak gyakorlott...)
Az élezés - ha tényleg precízen és szakszerűen csinálják - valóban nem olyan egyszerű folyamat. A házilag beszerezhető eszközök sem túl olcsóak hozzá. (Nyilván kevesen engedhetik meg maguknak otthonra a lassú fordulatú nedves köszörűt polírkoronggal). De beszerezhetőek pl. a japán Tojiro vizes kövek (15-35 eFt), vagy talán a legjobb, amatőröknek is könnyen megtanulható Spyderco Triangle Sharpmaker eszköz. Ezzel nagyon korrektül lehet megélezni a legfinomabb acélt is borotvaélesre. De ezért kb. 23 eFt-ot kell kifizetni. A végső finomításhoz jó minőségű fenőszíjjak, bőrök pasztával...
A második link a három közül a legszuperebb!
A téglalap formára értem.
Youtube-n találsz filmet,hogy kell használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!