Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Sárgabarack dzsemet szeretnék...

Sárgabarack dzsemet szeretnék készíteni, szerintetek jó receptet választottam?

Figyelt kérdés

Valami, finom, fűszeres, közepesen édes, kocsonyás állagút szeretnék, amiben vannak gyümölcsdarabok is.

Inkább az állagot megmutatom képen is (9gaz, ez almadzsem :D): [link]


Ezt a receptet néztem ki:


Fűszeres sárgabarackdzsem



Hozzávalók:


3 kg kimagozott, nagyobb darabokra vágott sárgabarack


3 kisebb darab egész fahéj


5 szegfűszeg


5 szegfűbors (Ilyet hol lehet kapni? be kell érte utaznom egy nagyobb áruházba, vagy vidéken is be tudom szerezni?))


40 dkg nádcukor



Először készítsük elő, azaz alaposan mossuk ki az üvegeket.


Az összevágott sárgabarackot egy nagy edénybe tettem, belekevertem a fűszereket és a cukrot. Felforraltam, majd kis lángon főztem, közben néhányszor megkevertem. A sárgabarack elég gyorsan szétfő, és nem is szoktam túl sokáig főzni, mert szeretem, ha vannak benne gyümölcsdarabok. Forrástól számítva kb. 30 percig főztem, ekkor kipecáztam belőle a fűszereket, majd a dzsemet az előkészített üvegekbe töltöttem. Szorosan rácsavartam a tetejét, 5 percre a tetejére állítottam, majd szárazdunsztba raktam, azaz takarók közé tettem és gondosan bebugyoláltam őket.



Akinek nincs hűvös, sötét kamrája, a biztonság kedvéért tartósíthatja nátrium-benzoáttal úgy, hogy az nem a dzsemben van, hanem két celofán között az üveg tetején. Így kell elkészíteni:


Amikor az üvegeket teletöltöttük a dzsemmel, fogunk egy celofánt, az egyik oldalát vízbe mártjuk, majd a vizes felével lefelé az üvegre helyezzük. Ráteszünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd fogunk egy másik celofánt, annak is bevizezzük az egyik oldalát, és vizes felével felfelé a másikra helyezzük. Erre csavarjuk az üveg tetejét, és mehet a szárazdunsztba.


Kérdések még: van hűvös spájzom, de az tényleg elég?

Nem szeretnék 3 kg-t, befőzni csak 1,5 kg-t, abból hány liter lesz kb.? Mekkora fazék kell, hogy ne fusson majd ki?


Előre is köszönöm a válaszokat! =)


2011. júl. 4. 21:58
 1/4 anonim válasza:
fahéjat a szegfűszeget és a szegfűborsot egyszerre használod az nagyon fűszeres és pikáns lesz, a fahéj kellemes ízt ad meg a szgfűszeg is de ilyen sok ízesítőt nem ajánlatos egyszerre használni
2011. júl. 5. 00:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim válasza:
Ennyi cukortól nagyon édes lesz. A nádcukor szerintem az egyetlen ,amit nem biztos, hogy be tudsz szerezni vidéken. (attól függ,milyen nagy városban laksz!) Minden lekvár összemegy, úgyhogy elég akkora edény, amibe elfér a barack az elején egybe! ;D
2011. júl. 5. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindkettőtöknek =)


Első: Akkor borsból esetleg csak egyet tegyek bele? Direkt nézetem ilyen fűszereset, de igazad van, lehet hogy két (és fél :D) bors is sok bele. Bár ha nem kapok majd itthon, akkor szerintem ez ki is marad =(


Második: Nádcukor az pont van itthon x'D

sajnos nem városban lakom, hanem egy BAZ- megyei kis faluban.

2011. júl. 5. 12:26
 4/4 A kérdező kommentje:

Na, megcsináltam, nagyon fini lett :D

Szerencsére elrontottam, mert 40kg cukrot tettem féladaghoz, és egyáltalán nem lett édes, sőt! :D Egyszer élünk alapon a fűszereket csak feleztem, és sikerült szereznem szegfűborsot is. Nem lett túl pikáns, bár az is igaz, hogy fűszerfőző gömbbe tettem őket. Plusz a recept nem írta, hogy kell bele citromsav, de tettem bele egy kiskanállal, és szép világos maradt a színe =)

Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget!^^

2011. júl. 5. 21:21

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!