Miért kell órákig beáztatni a lencsét főzés előtt?
Szia!
Sosem áztatom a lencsét, eddig mindig hamar megfőtt. De anyukámnak van egy praktikája, ha babot, vagy lencsét főzne, és az nem akarna megpuhulni. egy kis szódabikarbóna a vízbe a főzés végén, és valamennyit segít a dolgon.
Amúgy azt hallottam egy főzős műsorban (talán Sthal-tól), hogy a vörös lencse jobb, mert hamarabb puhul.
Üdv!
és a vöröslencse ötször annyiba kerül, mint a hagyományos.
akinek megéri, egészségére.
Az áztatás csökkenti a lencse fitiksav tartalmát. A fitiksav megköti a cinket és a vasat, vagyis csökkenti ezek felszívódó mennyiségét. Erre azoknak érdemes figyelni, akik egyébként is alacsony ásványi anyag tartalmú ételeket esznek, például a vegetáriánusok.
A Wikipédián (angolul) találni részletesebb leírást és a különböző magok, gabonák és hüvelyesek fitiksav tartalmát:
ps. magyarul nem tudom hogy nevezik, lehet hogy nem fitiksavnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!