Miért romolhatott meg a vasárnapi húslevesem mára?
Két napja főztem. Karajból. A húst és a zöldségeket azonnal kiszedtem.
Csak a levesteszta maradt benne. Kitettem az erkélyre, 6 foknál nem volt melegebb, a nap sem sütött.
20 éve így csinálom, de ilyet még nem tapasztaltam.
Múltkor pedig a káposztás tésztával jártam így. 3 nap múlva budos volt, az hűtőben volt.
Lehet hogy a tésztákkal van valami gond?
WTF?
Bármiféle főtt ételt napokig tárolsz hűtés nélkül, baxxus?
Szerintem csak azért nem tapasztaltál még ilyent, mert nem vetted észre.
Nekem 2 nap a tárolási határ, KÉT FOKRA állított hűtőben!
Húslevesben a tésztát eleve nem hagyjuk benne.
És mellesleg nem tárolgatjuk napokig hűtés nélkül.
A nyitott teraszon hidegebb van, mint a hűtőben! Nappal is. Télen mindig oda teszem, ami nem fér bele a hűtőbe. Eddig még nem volt ilyen.
5 naposan sem volt semmi baja, a tésztát pedig már nagyanyaim is benne hagyták. A húst és zöldséget szedjük ki.
#3-nak:
Én eleve nem főzöm bele.
Kiveszek a léből annyit amennyi kell, és befőzöm annyi tésztával, amennyit megeszünk.
#4-nek (kérdezőnek):
Már nagyanyáink sem főzték bele, hanem úgy csinálták, ahogy a #5-ös válaszomban írtam. Mindent külön szedtek, majd tálaláskor SZEDETT mindenki azt, amit akart.
Ismét #4-nek:
és ha szerinted a szabad levegő, akár fedővel is elégséges higiéniai szempontból, akkor csak gratulálni tudok!
Annyi is elég a megromláshoz, ha egy nem steril evőeszközzel belenyúlsz.
A tudományos tény az, hogy van egy sáv, amiben osztódnak a baktériumok, kb 4 és 60°C között (van precízebb mérés, de a konyhai kütyük azért ennyire nem pontosak).
Ha ebben a sávban túl sokat volt, akkor megromilk, még akkor is, ha nem telt el sok idő.
Nálunk sosincs belefőzve a tészta, úgy zavaros lesz a leves. Meg a tészta szottyos.
Nagyanyáink korában meg voltak cifra dolgok amúgy is, attól függően hány éves vagy, magasabb gyermekhalálozási ráta is. Ha a húslevestől fosott a gyerek, az a háborúk alatt annyira nem volt szempont, örültek hogy volt mit enni. A vízzel megszívott tészta jobban telített, és ha a nincs sok étel, gondolom örültek neki.
De csókolom jónapot, már nem lőnek a katonák lenn a téren (reméljük máskor se), lehet normálisan enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!