Hogyan teszed főzéskor, elkészíteskor az ételeket egészségesebbé, könnyebbé, diétásabbá?
Gondolok itt olyanra, hogy a főzeléket nem liszttel sűríteni, hanem egy részét turmixolva pépesíteni.
Vagy a sült krumplit olajmentesen sütni.
Vagy (hogy ne csak fogyókúrás legyen) hallottam olyanról, aki speciális bio maglisztből saját maga süti otthon a pékárut.
Egyéb ötletek?
Zöldségek turmixoljuk zöldséggel sűrítve biztos jó, de az már nem főzelék. Nem szoktam ilyet csinálni.
Airfryert használok, de bevallom, ne, azért, mert egészségesebb, hanem azért, mert gyorsabb. Ha nem eszik az ember több tonnát minden etkezesre, bármit lehet enni. Sok zöldség, gyümölcs és máris egészségesebb az étkezés.
Minden étkezésnél azon igyekszem, hogy legalább a fele zöldség legyen, ami lehet, az nyarsen.
Sok étel készítéséhez egyáltalán nem használok zsiradékot, pl. pörkölthöz a húst szárazon pirítom, majd sózom, levet ereszt, ezt visszapirítom.
Alacsonyabb zsírtarlamú tejtermékeket használok, azt sem napi szinten.
Köretnek a fele párolt zöldség, a többi köles, kinoa, hajdina, bulgur.
Zabkását sima vízben főzöm, nem tejben.
Főzeléket zabtejszín+keményító kombóval sűrítem.
Nem veszek készételeket, vagy ultrafeldolgozott, csomagolt ételeket, bolti édességet.
Magamra főzök, friss alapanyagból, piacon vásárolok, heti 1x süteményt is sütök, így az édesség is megvan.
Szerintem az a legfontosabb, a legnagyobb segítség az egészséges étkezéshez, hogy nem vásárolsz kész, csomagolt, tartósított dolgokat, és magadra főzöl - így pontosan tudod, hogy mi van benne, mit eszel meg, és egy csomó adalékanyagtól is megmenekülsz, illetve nem használsz annyi felesleges csomagolóanyagot.
Úgy teszem azzá, hogy mindent mérek és megnézem mennyi kalória. Nyilván ami temérdek sok kalória azzal csínján bánok. Olaj, cukor, zsíros tejföl és társai.
Manapság már a legtöbb dolog kiváltható sokkal egészségesebb alapanyaggal is. Túróból is van sok féle, mindenből van kb light verzió, tejföl helyett ott a Skyr.. stb.
Tésztából olyan kell ami nem 8 tojásos.. és mondjuk magasabb a rost tartalma. STB.
- na igen, az olaj-zsír-margarin-vaj örök kérdés, mindenki másra esküszik
- hagymát olaj helyett vízen, ezt kipróbálom
- a kukoricaliszt miért jobb, mint a búzaliszt? kisebb a fehérje tartalma, de több benne a kalória, szénhidrát
- amúgy tök jók, köszi az eddig válaszokat és linket
- valaki mesélte egyszer, hogy köleslisztből süt kenyeret, de annak meg még magasabb a kalóriatartalma, az miért jobb? a magasabb fehérjetartalom miatt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!