Melyik lábasban, tepsiben egészségesebb főzni, sütni, mostani újban, vagy 40 évesben?
Leszögezném, nem az olyan válaszra vagyok kíváncsi, hogy "úgyse lesz bajod", "eddig se volt senkinek semmi baja". Élelmiszeripari-mérnök, kémikus, laboros stb. véleményt várok, mai 2019-es modern tudás szerint.
Tehát:
Mostani új rozsdamentes acél vagy jó minőségű német / osztrák / francia zománcosat, és sajnos karcolódni fog, de ennek ellenére ezek mégis ma ellenőrzött anyagok, talán nem szabadul fel semmi a karcolások mentén.
Vagy második lehetőség: Fogadjam el nyugodtan hagyatékból megmaradt 40 éves zománcos lábasokat, tepsiket, amik nyilván kopottak, porózusabb felület, oké látszólag semmi gáz, de nyilvánvaló egy felületnek sem tesz jót hogy már 40 éve égetik súrolják kapargatják.
Na és a kérdésem, hogy ennek ellenére, "tisztább, ártalmatlanabb" alapanyagok a hagyatékból megmaradt nagyanyáink lábasai?
Most ízeket ne nézzünk, nyilván egy régi égetett ízekkel teli tepsi ízletesebb, akár palacsinta stb. de én most kizárólag az egészségi szempontot kérdezem.
"Élelmiszeripari-mérnök, kémikus, laboros stb. véleményt várok, mai 2019-es modern tudás szerint."
LoL, és az feltűnt, hogy a gyakorikerdesek.hu oldalra írtad ki a kérdésed?
"nyilván egy régi égetett ízekkel teli tepsi ízletesebb"
NEM, ez nem igaz, viszont a régi tepsit ajánlott lenne alaposan elmosogatni, hogy ne legyenek benne régi ízek, mert nem CSAK ízek, hanem (igen apró) ételmaradékok is vannak benne, ami tényleg ártalmas az egészségre.
Rozsdamentes és(!) saválló acél,
vagy ép felületű zománcozott.
Az tökmindegy, hogy német, lengyel, francia vagy bolgár. Ugyanaz az anyag, ugyanaz az eljárás.
Az szintén majdnem mindegy, hogy új, vagy 40 éves, azért csak majdnem mindegy, mert a mostaniak jóval silányabb minőségűek, mert mára az egész ipar a tervezett amortizációra épül, anno meg mikor a komcsik meg akarták mutatni, hogy az ő világuk a tökéletes, akkor az örökkévalóságnak gyártottak mindent.
Úgyhogy egy olcsó mostani zománcozott edény, az nagyjából 4 év múlva úgy fog kinézni, mint egy 40 éves.
Olyan meg nincs, hogy porózus. Vagy rozsdásodik , vagy nem.
Olyan sincs, hogy egy sérült felület mentén nem oldódik ki belőle semmi, szintén gyárthatják akár a Marson is, nem azért zománcozzák, mert az az anyag szabadon is lehetne, hanem azért, mert nem. Ha szabadon is lehetne, akkor nem zománcoznák, mert értelmét vesztené.
Jó, konkretizálok. Veszem a zománcos lábast a Tesco polcain, a fehér magyart. Pár alkalom fakanál vagy szilikon spatula ellenére is, a fűszerek, egy csont, egy pirított tarhonya , egy pirított búzadara nekem megkarcolta. És mivel félek, hogy a zománcfestékből így kioldódik valami a karc mentén, vagy az alatta levő fémből, így nem tudom, hogy most már milyen lábast vegyek, de 1-2 éves magyar normál árkategóriás zománcosaim teljesen karcosak. Tehát hogy mikor 2 óráig égetem tovább, főzök benne, ott nyilván kémia is van.
És szóba jön, hogy kedves rokonok annyira odaadnák a nagyi tepsijeit, lábasait, de egyszerűen látom rajta, hogy matt kopott a zománc, így értem, hogy "porózusabb". Meg nyilván az is karcos. Csak nem tudom a mai világban használt vegyi alapanyagok lehetnek károsabbak, vagy amit a nagyi idejében használtak. Igen tudom, a tepsin nem jó ha évek óta égés marad rajta mert rákkeltő is lehet ha valakinek arra hajlama van.
De hozzá kell tenni, 1-1 átlag rozsdamentes acél lábasom is karc nyomos mert valaki villával vagy kanállal kevert valamit. ha jól gondolom, ez ilyenkor csak csík és esztétikai dolog. Az valójában nem sérülés és karcolás.
Az ízekben sajnos van igazság, egy palacsinta is finomabb egy évek óta használt palacsinta sütőben, az más kérdés, hogy az valószínű az égésektől finom, de az úgy meg nem egészséges. Úgyhogy inkább nem ragaszkodom ehhez, lehet új és ízetlen, csak egészséges legyen.
Másrészt tökre elszíneződnek a fehér zománcosok. ha én egy éjszakára ecetes vízzel áztatom, az vajon mennyire marja fel a felületét? Mert ha ez is árt például, akkor inkább jó nekem foltosan is, habár ez lehet megint a silány minőségre utal, hogy befogja egy piros étel.
Az osztrák és német zománcos lábasok eleve 15 ezer Ft-nál kezdődnek és tapintásra is érezhető, hogy sokkal vastagabb rajta a festék, biztos nem sérül olyan könnyen, azok biztos jobban is vannak ellenőrizve, mint festékanyag.
A fehér zománcos tényleg egy rakás szar.
A tarkát kell venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!