Miért nem elég forró vízzel felönteni a nyers barackot tartalmazó befőttes üveget?
Nem raknék bele se borkősavat, se nátrium-benzoátot, se cukrot, se más tartósítószert.
Nem hőkezelném az üres üveget, se a kupakot, csak elmosogatnám őket.
Nem főzném meg a barackot, csak megmosnám, kivenném a magját.
A barackot tartalmazó befőttes üveget forró vízzel felönteném, rá a kupak, és ennyi. Nem tenném vissza a lezárt üveget se a fazékba melegedni, se befőző automatába, se dunyhába, se sütőbe. Csak hagynám kihűlni szobahőmérsékleten.
Mi baj ezzel a technikával?
Mert semmi sem tartósítja. Magában a gyumolcs megrohad. Vizzel még jobban megrohad, penészedik
Kell valami ami megakadályozza a penész kialakukását
Szóval azt mondjátok, hogy pár nap alatt megrohad így, mert vígan lakmároznak benne azok a baktériumok és gombák, amiket az okosabb embertársaim sikeresen megölnek hőkezeléssel, tartósítószerrel?
Javítsatok ki, ha tévedek, de elméletileg egy alapos hőkezelés szükségtelenné teszi a tartósítószereket. Hiszen ha rendesen csírátlanítom, akkor nem marad benne se baktérium, se gomba, ami megromlasztaná. És utólag se jut be, hiszen jól rácsavarom a kupakot a forró cuccra, aztán a lehűlés során vákuum lesz, még jobban ráfeszítve a kupakot, tehát a légmentesen zárt. Szóval az még önmagában nem lenne gond, hogy minden létező káros anyagot próbálok elkerülni, jól tartósíthatnám alapos hőkezeléssel is.
Csakhogy a kérdésben leírt technikámon nem csak ti, hanem a baktériumok is csak röhögnek: túl hamar kihűl a forró víz, nem melegíti fel eléggé se a barackot, se az üveget. Igaz?
De hol bújkálnak a mikrobák? A forró víz streril, nem? Az üvegnek meg csak a felületén vannak, nem? A barackban van sok? Gondolom tök mindegy, hogy a forró vizet meddig tartottam forrásban, mielőtt az üvegbe töltöttem. És az üveget sem kell úgy felmelegíteni, hogy a külseje is forró legyen, az üveg fala sem baktérium hotel, csak a belső felszíne, ami azonnal átveszi a forró víz hőjét. Vagy tévedek? Ha a barack mélyén rejtőzik a sok káros mikroorganizmus, akkor már látom is a megoldást, ami tökéletessé teszi a technikámat: forrásban tartom a barackot 3 percig, csak ezután teszem a hideg befőttesüvegbe, leöntve forró vízzel, lezárva kupakkal.
A 3 percig forralt barack csírátlan, a forró főzőlevével az üvegbe töltve azt is fertőtleníti, nem kell tőbb hőkezelés. Tévedek, vagy már hajíthatom is ki a dunyhákat, tartósítószereket?
(Amúgy a lecsós kérdező nem én voltam, de ha valaki 3 percig főtt lecsóról kérdez majd, az én leszek.)
A gyümölcsbefőtt alacsony hőmérsékletű pasztőrözéssel készül (72-80 Celsius fok), mert a sterilizálási hőmérsékletet nem bírná ki (lekvár állagúvá főne, ráadásul autokláv kell hozzá). Sterilizálni a pléhdobozos húskonzerveket kell, ami házilag nehézkes dolog.
A pasztőrözés nem csinálja ki a spórákat, ezért magas cukorkoncentrációval, savanyítószerrel, vagy egyéb hatékony kémiai konzerválóanyaggal kell biztosítani azok végleges inaktiválását. Vegyszermentes kukoricakonzervnél ez gond lehet, ezért létezik a többszörös pasztőrözés technikája, melyben a második (esetleg harmadik) hőkezelés kinyírja a már életre kelt mikroorganizmusokat.
A hőkezelést mindig a konzerv végleges hermetizálása után kell megejteni. A gyakorlatban fontos a lezárás előtti előmelegítés, mert attól mennek el a sejtszinten még élő tartalomban kötött gázok, és csak így szívódik le szépen az üveg pattanómembrános teteje - ami minőségi követelmény.
A puffadt tetejű konzerv is eláll, de később nincs biztosíték arra, hogy nem félig romlott. Ráadásul a kihűléskor se bugyborékol be a tetejére állított üveg, így nem tudjuk megmenteni az esetleges selejtet. Bosszantó az is, amikor a végleges tárolási helyen a selejtnek később lepattan a teteje, és mindent összepiszkol meg korrodál annak a kihabzó tartalma.
Nincs élelmiszertechnológiai szakképesítésem, de közel ezer darab gyümölcskonzerv amatőr elrakása után mondhatom, hogy nálam a kései selejt nem éri el a negyed százalékot se. A hermetizálási friss selejt is 2% alatt van (de csak azért, mert sóher módon néha ötnél többször is felhasználom a csavaros fedeleket) - de ezek újratöltésre vagy azonnali elfogyasztásra kerülnek.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!