Miért nem elég forró vízzel felönteni a nyers barackot tartalmazó befőttes üveget?
Nem raknék bele se borkősavat, se nátrium-benzoátot, se cukrot, se más tartósítószert.
Nem hőkezelném az üres üveget, se a kupakot, csak elmosogatnám őket.
Nem főzném meg a barackot, csak megmosnám, kivenném a magját.
A barackot tartalmazó befőttes üveget forró vízzel felönteném, rá a kupak, és ennyi. Nem tenném vissza a lezárt üveget se a fazékba melegedni, se befőző automatába, se dunyhába, se sütőbe. Csak hagynám kihűlni szobahőmérsékleten.
Mi baj ezzel a technikával?
Miért is?
Mert a tartósító szer nélkül a nedves dolog elkezd rohadni. Vagy só, vagy cukor, vagy valami egyéb anyag kell, amitől nem rohad meg az a zöldség/gyümölcs.
Esetleg fagyasztani, szárítani lehet még, vagy füstölve szárítani, de ez esetben meg a nedvességet veszed ki a képletből.
Az üveg önmagában sokat nem csinál, csak elzárja a már lefőzött dolgokat a külvilágtól, hogy ne jusson be új cucc, de nem csíramentesít.
Mert ha nem főzöd ki az üveget, lehet benne minden féle baktérium, szennyeződés, stb. A mosogató szivacs porózus, a mosogatóban meg koncentráltam van jelen kb minden amit az emúlt pár napban lemostál. Nyers hús, tejtermék, föld, zsiradékok, kajamaradék.
Az, hogy a a port lemosod a befőttes üvegről, szép gondolat, de attól, hogy nem látod szabad szemmel a dzsuvát, még ott van az.
Ugyanez igaz az eszközökre, amiket vagy szinén belemártunk a forró vízbe, vagy átvasalunk.
Ha a forró vizet ráöntöd a hideg barackra, akkor a hő kiegyenlítődik, a víz átveszi a barack alacsonyabb hőfokát és lehül. Ergó nem elég meleg, az eredmény langymeleg barack, ami nem csíramentes.
Az utólagos külső átforralás amit írsz nálunk nem szokás, mi úgy csináljuk, hogy forró az üveg is, és a lekvár is, és az üvegeket fejre állítjuk, és úgy hagyjuk kihülni egy frissen vasalt tiszta konyharuhán.
A lényeg, hogy a hőmérséklet különbség miatt legyen légmentesen lezárva a cucc, azaz ne lehessen benyomni az üveg fedelén a klikkelős részt.
"A gyümölcsnek kell a hőkezelés nem a víznek."
Na ne idegesíts már. Azért csináljuk ezt az egész befőzési procedúrát, mert egyébként ezek a gyümölcsök magukban nem állnak el hónapokon át.
Ez is egy szerves anyag, ami elkezd lebomlani.
Ahhoz hogy ezt tudd, még befőzni se kell, elég ha van egy barackod a konyhában. Ha nem eszed meg, pár nap esetleg hét és elkezd rohadni.
Komolyan, hol a f@szomban éltek ti?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!