Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem elég forró vízzel...

Miért nem elég forró vízzel felönteni a nyers barackot tartalmazó befőttes üveget?

Figyelt kérdés

Nem raknék bele se borkősavat, se nátrium-benzoátot, se cukrot, se más tartósítószert.


Nem hőkezelném az üres üveget, se a kupakot, csak elmosogatnám őket.


Nem főzném meg a barackot, csak megmosnám, kivenném a magját.


A barackot tartalmazó befőttes üveget forró vízzel felönteném, rá a kupak, és ennyi. Nem tenném vissza a lezárt üveget se a fazékba melegedni, se befőző automatába, se dunyhába, se sütőbe. Csak hagynám kihűlni szobahőmérsékleten.


Mi baj ezzel a technikával?



2023. aug. 31. 03:52
A kérdező szavazást indított:
Elég.
Nem elég.
32 szavazat
1 2 3
 1/21 47. ***** válasza:
85%
Semmi baj ezzel. 2-3 napig simán eláll. A baktériumok, gombák csak utána rohasztják meg az egészet.
2023. aug. 31. 05:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
93%
Az, hogy ennyi hőkezelés nem csírátlanít.
2023. aug. 31. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 anonim ***** válasza:
94%
Semmi baj vele. A nagymamám is pont így csinálta a vízzel leöntött barackot. Megenni nem lehetett, de nagyon szépen mutatott a kamra polcon, ahogy megcsillant a fény a penészen.
2023. aug. 31. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/21 anonim ***** válasza:
94%
Ez körülbelül olyan, mint amikor a nagyvárosi lejön vidékre és kitalálja, hogy ő minden létező káros anyagot elkerül a kertjében. Ez addig tart, ameddig meg nem jelennek az első gyomok és kártevők, aztán sírva rohan a legközelebbi szaküzletbe, hogy adjanak valami permetszert, mert nem bír vele.
2023. aug. 31. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/21 Popcorn ***** válasza:
93%
Ja, mert a többiek meg csak unalmukban bajlódnak a többi művelettel. :)
2023. aug. 31. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/21 anonim ***** válasza:
88%
A gyümölcsnek kell a hőkezelés nem a víznek.
2023. aug. 31. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 anonim ***** válasza:
92%
Múltkor is volt itt valaki, aki a nyers zöldségen hidegen elrakva várta, hogy lecsó legyen belőle. Bolondok az emberek.
2023. aug. 31. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Miért is?


Mert a tartósító szer nélkül a nedves dolog elkezd rohadni. Vagy só, vagy cukor, vagy valami egyéb anyag kell, amitől nem rohad meg az a zöldség/gyümölcs.


Esetleg fagyasztani, szárítani lehet még, vagy füstölve szárítani, de ez esetben meg a nedvességet veszed ki a képletből.



Az üveg önmagában sokat nem csinál, csak elzárja a már lefőzött dolgokat a külvilágtól, hogy ne jusson be új cucc, de nem csíramentesít.


Mert ha nem főzöd ki az üveget, lehet benne minden féle baktérium, szennyeződés, stb. A mosogató szivacs porózus, a mosogatóban meg koncentráltam van jelen kb minden amit az emúlt pár napban lemostál. Nyers hús, tejtermék, föld, zsiradékok, kajamaradék.

Az, hogy a a port lemosod a befőttes üvegről, szép gondolat, de attól, hogy nem látod szabad szemmel a dzsuvát, még ott van az.

Ugyanez igaz az eszközökre, amiket vagy szinén belemártunk a forró vízbe, vagy átvasalunk.



Ha a forró vizet ráöntöd a hideg barackra, akkor a hő kiegyenlítődik, a víz átveszi a barack alacsonyabb hőfokát és lehül. Ergó nem elég meleg, az eredmény langymeleg barack, ami nem csíramentes.


Az utólagos külső átforralás amit írsz nálunk nem szokás, mi úgy csináljuk, hogy forró az üveg is, és a lekvár is, és az üvegeket fejre állítjuk, és úgy hagyjuk kihülni egy frissen vasalt tiszta konyharuhán.

A lényeg, hogy a hőmérséklet különbség miatt legyen légmentesen lezárva a cucc, azaz ne lehessen benyomni az üveg fedelén a klikkelős részt.

2023. aug. 31. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim ***** válasza:
46%

"A gyümölcsnek kell a hőkezelés nem a víznek."



Na ne idegesíts már. Azért csináljuk ezt az egész befőzési procedúrát, mert egyébként ezek a gyümölcsök magukban nem állnak el hónapokon át.


Ez is egy szerves anyag, ami elkezd lebomlani.


Ahhoz hogy ezt tudd, még befőzni se kell, elég ha van egy barackod a konyhában. Ha nem eszed meg, pár nap esetleg hét és elkezd rohadni.


Komolyan, hol a f@szomban éltek ti?

2023. aug. 31. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:
92%
Egy 7 decis befőttes üveg kb. 300 gramm. Ebbe teszel nyersen mondjuk 450 g barackot. Ez összesen 750 gramm. Ehhez a 750g tömeghez öntesz hozzá 200-230 gramm forró vizet. Ennyi fér bele. Érzed az arányokat? 750-hez 230-at. A 30 fokos kánikulában ezzel a forró víz mennyiséggel maximum 50 fokig tudod feltornászni a hőmérsékletet, mert mire 750 gramm cucc felmelegszik, addig a 230 gramm víz elhűl. És úgy gondolom, hogy az 50 fok meg már szerinted sem elég ahhoz, hogy a bacikat elpusztítsa...
2023. aug. 31. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!