Büdös a kávéfőzőm belseje, ugyanaz a mellékíz van a kávén is. Mit csináljak vele?
Kotyogós, 1 éve vettem kínai boltban, 1000 Ft volt, gondolom, a létező leg gagyibb anyagból készült. Elég furcsán is néz ki a belseje, sötét foltok vannak rajta, amik nem jönnek le. Ki szoktam ecetezni, de azok akkor se tűnnek el, csak a vízkő.
Most szeretnék venni egy nagyobbat, kicsit jobb fajtát vennék, de hogy tudnám megelőzni, hogy bebüdösödjön az is?
Nem tudom, hogy én csináltam rosszul valamit, vagy a gagyi anyag miatt lett büdös a mostani. Nektek volt már ilyen?
Az aluminium korrodálódik, tök mindegy mit csinálsz. Nagyon sok kotyogósom volt már, most vettem elöször rozsdamentes acélt, mert már elegem volt, hogy néhány hét alatt kivirágzik az aluminium. Neked is a rozsdamentest javaslom inkább, bár valószínünek tartom, hogy esetedben inkább a gumitömítés rohadhatott szét, attól a mellékíz.
Anyagtól függetlenül néhány tipp a kotyogóshoz:
1) Soha ne hagyj benne kávét! Amit leföztél, idd is meg, vagy öntsd át üvegpohárba a maradékot, a kávéfözöt pedig azonnal öblítsd el tiszta vízzel (ecet, mosogatószer, stb… nem!).
2) Amint elkezd kotyogni, vedd le a tűzről. Sokan rajta hagyják még, mert el akarják főzni azt a kis vízmennyiséget is, ami a tartályban marad. Nem jó ötlet, mert az a víz megvédi a tartályt attól, hogy megégjen, ez így lett kitalálva. Nem kizárt, hogy pont ezt a mellékízt érzed most is, gyanúsak nekem ezek a sötét foltok…
3) Ha rozsdamentes acélt veszel, figyelj oda, hogy az egész kávéfözö az legyen. Láttam én már olyan trükkös megoldást, ahol a tölcsér és az szürö ugyanúgy aluminiumból volt…
4) Az, amit a köznyelv rozsdamentes acélnak nevez, nem ugyanaz, mint a saválló acél. A rozsdamentes acél is meg tud rozsdásodni, ha nem vigyáznak rá. Só, sav (beleértve a kávé csersavát is), egyéb rozsdás tárgy, amivel érintkezik, meg tudja támadni a rozsdamentes acélt.
5) A kis alkatrészek, mint a tölcsér, szűrő, gumikarika idővel elhasználódnak, akkor ezeket cserélni kell. Ehhez sok szerencsét kívánok, én még a Bialettit leszámítva nem láttam más márkát, ami rozsdamentes acélból is kínált volna cserealkatrészt, és a Bialettitől sem egyszerű beszerezni. Gumikarikát mindenesetre kapsz, és leginkább az az, ami könnyen szétrohad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!