Miért nem fől meg a tojás?
"Mindenképpen szerezzünk be egy kuktát. Nagy magasságban lehetetlenség nélküle babot vagy borsót főzni."
Ezt a két mondatot, innen ollóztam:
Hölgyek, gondolom Ti vagytok itt nagyobb számban, de mielőtt ész nélkül lepontoztok válaszokat, előtte tájékozódjatok alaposabban és tanuljatok.
Például amit itt írtak, hogy nyomástól függően 70 fokon forr a víz, az teljesen megfelel a valóságnak.
Az viszont hamis, hogy 100 fok kellene a tojás főzéshez.
65 fokon már kemény lesz a sárgája is és ezt vehetitek készpénznek.
Ha a kérdezőnek nem fől meg a tojás az azt jelenti, hogy ezen hőfoknál kevesebb a víz hőmérséklete. Ha lobogó vízben nem fől meg a tojás, akkor értesíteni kellene a para jelenségekkel foglalkozó csoportot, mivel az lehetetlen.
Illetve előfordulhat egy kínai hamisított tojással, mert ugye a tojást is hamisítják már. Bár nem gondolnám, hogy Magyar honba is eljut, de bármi lehet.
Nem is számítottam másra a 15-ös válasznál. Jelenleg épp nulla százalékon áll.
Nem látom, hogy valaki vitába szállt volna a kijelentéseimmel.
Tessék, csak tessék, hozzá lehet szólni. Vagy kényelmesebb a háttérben sunyi módon lepontozni?
Az evolúció nagyon jól kitalálta az embernek a gerincet, de mint látom nem mindenkinek jutott belőle.
16-os, a 15 -ös válaszodat én mondjuk pont nem pontoztam le
(mivel most olvastam el, és már fölöslegesnek tartom)
de ha már fizikázunk, meg vitatkozunk...
azért van abban is 1-2 kanyar, amit te mondasz!
Felsős fizikai termodinamikánál nem is kell mélyebben beleásni a témába, sőt józan paraszti ész is elég hozzá.
Ha lehet, hogy a tojás megfő 65 fokon is, csak mondjuk 5-ször annyi idő kell hozzá!
Simán lehet lobogó vízben főzni egy tojást, mondjuk egy vákuumkamrában, félóra alatt se lesz belőle keménytojás!
Ezt meg te veheted készpénznek!
Mivel a fizikán kívül én meg a főzéshez is értek, és mondjuk egy szuvidált lágy (LÁGY!) tojás hasonló hőmérsékleten készül, 1 óra (!) alatt!
"nyomástól függően 70 fokon forr a víz, az teljesen megfelel a valóságnak."
Mármint egy szóban forgó vákuumkamra esetén.
A Föld bolygón ugyanis nem létezik olyan természetes hely, vagy akkora hegy, ahol 70 fokon főne a víz.
Még a Mount Everest tetején is kb 80 fokon fő.
#17
Szerintem a józan paraszti észt kár volt említened, mivel Te épp nem használtad. Az, hogy tovább tart 65 fokon ez nem volt opció, mivel csak a hőmérsékletről beszéltünk. De ha Te látsz olyat, hogy én azt mondtam, hogy ugyanannyi idő alatt fől meg, akkor légyszíves koppints a fejemre. És azt sem állítottam, hogy lobogó vízben nem lehet főzni, én magam is abban főzőm. Neked is elkelne okuláré, nem de bár ?
A 70 fokos Everest hőfokot egy kb 15 éve a TV-ben látott expedíció alkalmával filmezték le. Igaz ott nem 70-et mértek, hanem 71,5 fokot, de a hóból csinált vizet forralták, ami ugye nem teljesen tiszta. Tiszta víznél alacsonyabb a hőfok. Több helyen is olvasom, hogy a Mont Blanc-on forr 84 fok körül, 3840 méternél. Az Everest csúcsa meg még jóval odébb van.
Az különösképp tetszett, hogy pont nekem magyarázod, hogy a vákuum kamrában nem fől meg a tojás.
Szerintem eltévesztetted a házszámot.
Ezt mond azoknak , akiknek puncijuk az van, de fizikai ismeretük nincs , de van a képernyőn piros kezük, amit ha kell, ha nem nyomogatnak.
1, A tojás különböző
2, Soha nem főztem pörköltet rajta
3, A víz forr, és benne van a tojás végig
4, Na ezt megpróbálom, én az elején raktam bele
5, Nem az, de ha itt voltál és láttad, hogy nem annyi volt, akkor szólj!
6, A víz forr, a tojás lágy marad
7, Más is mondta, hogy forrásban kell lennie a víznek, na én az elején beleraktam
8, az Alföldön lakom :)
10, most akkor a forrásban lévőbe rakjam vagy sem?
Kérdező.
Belerakhatod előre, vagy forrásban levőbe is.
Van aki így csinálja, van aki úgy.
Ha forrásban levőbe rakod, akkor sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy megrepedjen.
Tartom, hogy az elején berakott módszer jobb.
Nézzük meg, hogy ha egy tojásfőzőt vennél, az hogyan csinálja.
Megmosod a tojást és a tompábbik végét egy gombostűvel átszúrod.
Beletöltöd a gépbe a szükséges vizet, berakod a gépbe a tojásokat és elindítod a masinát.
A tojásfőzőnek csak az alján van víz, a tojáshoz hozzá sem ér. A gépben gőz fejlődik és ez a gőz főzi meg a tojásokat. Ha elpárolgott az össze víz, akkor túlmelegszik a gép és lekapcsol.
Na most ezt ültesd át a saját konyhádba:
Megmosod a tojásokat, átszúrod a tompa oldalt, belerakod a hideg vízbe és bekapcsolod a kályhát.
Próbálj meg mindig ugyanolyan edényt, ugyanolyan mennyiségű vizet és ugyanannyi időt alkalmazni. Lényeges, hogy hűtőből vetted e ki a tojást, vagy szobahőmérsékleten tároltad. Mindig azonos hőmérsékletű tojással kezdd a főzést, hogy tudd mikor lesz kész.
Ha forr a vized és fél óra alatt sem fől meg, akkor valami nagy baj van.
Egyébként ellepi a tojásokat a víz ?
Forrástól számítva maximum 10 perc alatt kész kell legyen a kemény tojás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!