Ha zöldséglevest szeretnék készíteni, de sem vegetát, sem leveskockát nem szeretnék beletenni, de húst sem, akkor hogy lesz a zöldségekből és a vízből leves?
Önmagában a zöldség adja a leves ízét. Lehet, hogy kicsit töményebbre, több zöldséggel érdemes csinálni. Hagyma, paprika, egy csokor petrezselyem, fűszerek, zöldségfélék vegyesen, és lassú tűzön kell puhára főzni.
Lehet kapni olyan ételizesitőt, amiben só sincs, csak a szàrított zöldségek, majdnem olyan, mint a vegeta. Azt szerintem vega is használhatja, semmi állati eredetű sincs benne, se adalék, se semmi, csak a fűszerek.
Én már jó pár éve nem használok bele ilyen mesterséges cuccokat.
Amit szeretek az borsó, répa,hagyma. Opcionálisan karfiol.A répa a hagymával való pároláskor szépen kiengedi a szinét és az íze egy részét. És akkor én szoktam természetesen petrezselymet, majd a fagyasztóban van koktélparadicsom, paprika ami megy bele. És néha egy gerezd fokhagymát egészben beleszoktam rakni. Ezt a 3at a végén kiszedem, mert megenni nem szeretem, de nagyon jó ízt ad.
Csatlakozom a 9-eshez, finomra vágott hagymát is lehet alá pirítani, és a zöldségeket is le lehet pirítani.
Sőt, ha nagyon zsenge a zöldség, akár pirítva is fel lehet puhítani, és utána csak összefőzni.
Egy kis pirított réteg mindig ad egy kis extra ízt, és egy olyan ételben, amiben nincsenek erős, karakteres fűszerek, ez sokat segít.
Elhangzott a petrezselyem zöld is, ezt én finomra vágva, főzés után szoktam beletenni. Nem párolog el belőle annyi illóolaj, mint ha sokáig főznéd, megmarad a levesben az a "friss" íz.
Ezen kívül hagyj időt magadnak az átállásra. A túlfűszerezett és ízfokozókkal dúsított ételeket megszokja az ember, és onnantól az a mérce, ahhoz hasonlít mindent.
Érdemes egy ilyen átállást másra is kiterjeszteni, és általánosságban visszavenni az ízfokozós ételekből, élelmiszerekből, (nassolni valók, chipsek, stb, tele vannak ilyenekkel)
mert akkor alapvetően változik az ízlés.
A lényeg, hogy ilyen ételeknél, mint zöldségleves, vagy nem túl karakteres főzelékek, a zöldségféléknek a saját ásványi sóiknak kellene dominálni.
De ha nagyon hozzá van szokva az ízlésed a túlízesített dolgokhoz, akkor ezt nehéz felfedezni. Érzékenyebbé kell tenni az ízlést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!