Ti hogy hívjátok a fehérrépát?
"de mindig kijavítom, amitől falnak megy"
Akkor is kijavítod, ha krumplinak hívja a burgonyát?
Botanikailag pontos különbséget lehet tenni, de a köznyelv, a kereskedelmi nyelv és a konyhai felhasználás kissé összezavarodik, mivel szinoním kifejezések vannak használatban.
A konyhatechnikában 3 féle növényt neveznek fehérrépának vagy fehér répának: elsősorban és leggyakrabban a petrezselyem )Petroselinum) nevű növény fehér színű karógyökerét. Nevezik még petrezselyemgyökérnek vagy egyszerűen gyökérnek. Ennek a növénynek a levele az, amit összevagdalva ízesítésre is használnak a magas illóolaj tartalom miatt. Ennek a növénynek van olyan kistermetű változata, ami kicsi karógyökeret nevel, de sűrű, alacsony levélzetet (metélő petrezselyem). A másik növény a pasztinák (paszternák, Pastinaca sativa), aminek a karógyökere megtévesztésig hasonló, bár kissé nagyobb, valamivel húsosabb és illatosabb és könnyebben termeszthető, emiatt sokkal gyakrabban kapható és szintén gyökér elnevezéssel kerül a forgalomba. Harmadrészt a tarlórépa vagy fehérrépa is lehet némileg hasonló megjelenésű, de a szokványos háztartásokban ritkábban kerül felhasználásra. A piaci vásárló meg a szemfüles kofa aztán mindhármat nevezheti fehérrépának, gyökérnek vagy aminek akarja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!