Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ti hogy hívjátok a fehérrépát?

Ti hogy hívjátok a fehérrépát?

Figyelt kérdés
Mert nálunk egyszerűen zöldségnek hívják, de én mindig mondom, hogy ez hülyeség mert a sárgarépa is zöldség például. Ti fehérrépának mondjátok, vagy esetleg petrezselyemgyökérnek?

2017. ápr. 30. 15:45
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
59%
Zöldségnek. Anno kiskoromban láttam sokszor a bevásárló centlin, hogy zöldség, sárgarépa. Kérdeztem a szüleimtől, hogy mi az a zöldség, s az a fehérrépa.
2017. ápr. 30. 16:41
 12/43 anonim ***** válasza:
53%

Csak szólok, hogy a fehérrépa, az fehérrépa.

Amire te gondolsz az a petrezselyem.

Hogy képben legyetek már végre, ezen a képen van fehérrépa, petrezselyem és sárgarépa is. Aki esetleg kíváncsi még, van lila répa is, a sárgarépa csak egy mutáció és ez terjedt el.

[link]

2017. ápr. 30. 16:43
 13/43 anonim ***** válasza:
59%
A ma általánosan ismert sárgarépa története a rómaiak által Kr. e. 35-ben alapított dél-francia kisvároshoz kötődik. Arausio nevét eredetileg „Aurenja”-nak ejtették. Valószínűleg ebből lett az orange, mikor a franciák a perzsa „narang”-ot határozatlan névelővel „un naranj” –nak mondták, majd a névelőt egyszerűen lecserélték az „or”= arany szóra. Így ismerősebben is hangzott, meg értelmes is lett. Amikor a hallgatag herceg, Nassau-Dilneburgi Vilmos 1544-ben megörökölte az Orániai hercegséget, felvette az Orániai Vilmos (William of Orange) nevet. Ő lett a németalföldi szabadságharc vezetője. Az ő tiszteletére keresztezték az addig ismert majdnem fehér, sárga, piros és lilásbordó répákat addig, míg sikerült egy narancsvörös árnyalatot kialakítani.
2017. ápr. 30. 16:47
 14/43 anonim ***** válasza:
23%

Nekem a petrezselyem az olyan zöldnövény, aminek nincsen gyökere... O.o Ilyen.

[link]

Ezek szerint én tudok valamit rosszul? Ezek szerint a petrezselyem az valójában a répa zöldje lenne..?

Egyébként fehérrépa. A zöldség nálunk gyűjtőfogalom, mindenre, ami zöldség. Mondjuk én pesti vagyok. :)

2017. ápr. 30. 17:21
 15/43 Andizsuzsi ***** válasza:
68%
Petrezselyemnek. De mifelénk (Zala) is zöldségnek/gyökérnek hívják általában.
2017. ápr. 30. 17:36
 16/43 anonim ***** válasza:
56%
Zala, és zöldség :)
2017. ápr. 30. 17:40
 17/43 anonim ***** válasza:
64%

Van levélpetrezselyem (apró, ehetetlen gyökerű fűszernövény), gyökérpetrezselyem (gyökere is ehető, levele fűszerként fogyasztható) is.

A fehérrépa viszont tényleg a petrezselyemgyökér, nem egy külön növény. Amit az 55%-os írt, az nettó hülyeség. A világos, sárgás gyökér ami a petrezselyemre/fehérrépára nagyon hasonlít, a pasztinák, vagy pedig egy világosabb répafajta, mert ennyi színű répa létezik:

[link]

De a petrezselyem és a fehérrépa egy és ugyanaz, nem két külön növény.

2017. ápr. 30. 17:42
 18/43 anonim ***** válasza:
62%
Nekem (Bp) fehérrépa, szegedi ismerős levesgyökérnek, zalai simán gyökérnek hívja.
2017. ápr. 30. 17:55
 19/43 anonim ***** válasza:
36%
A 18-as hótt el van tévedve. Belinkelem neki, és azt sem hiszi el. Nézz utána akkor a guglin, aztán legyél okos. Hihetetlen, hogy milyen meggyőződéssel védi valaki a nyilvánvaló marhaságát.
2017. ápr. 30. 18:15
 20/43 anonim ***** válasza:
22%
Petrezselyemgyökérnek, mert ez a neve. Anyám fehérrépának szokta hívni, de mindig kijavítom, amitől falnak megy.
2017. ápr. 30. 18:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!