Pirított napraforgó egészséges? Mit tartalmaaz? A hőkezelés nem teszi tönkre az ásványi anyagokat benne?
Az ásványi anyagok nem szoktak elbomlani hő hatására, ahogy a makrotápanyagok sem...
Keress rá, mit tartalmaz, a gugli komplett táblázatot ad.
Nincs olyan dolog, hogy valami egészséges és kész. Néha világos, hogy valami nem az, de máskor... Vannak benne dolgok, ennyi. S van az a mennyiség, ami egészségtelen, bármiről is van szó.
Az olajos magvakat alapvetően jónak tartom, de van, akit nagyon felzaklat a fitáttartalmuk (ha jól tudom, az). De egyeseket még a zsír is zavar bennük.
4-5% telített zsír
31% telítetlen zsír
3% szénhidrát, aminek 1/10-e cukor
21% fehérje
4% kalcium
13% vas
1% c-vitamin (nagyon alacsony)
Magas az E-vitamin, folsav, B komplex (tiamin, riboflavin), B6 tartalma.
Közepes a nikotinsav tartalma.
Magas a mangán, réz, magnézium, szelén, foszfor tartalma. Közepesen jó a réz, cink, vas, kálium tartalma.
585 kalória 100 grammonként.
Ami biztos elveszik, az a c-vitamin, a folsav egz része. A többi vitamin/sav nem tudom mennyire hőálló. De cserébe a zsír és a fehérje kevésbé avasodik meg.
A szárítás / pörkölés / pirítás túlzásba vitele károsíthatja, szenesítheti a magokat, ami egyrészt keserűvé teszi és ráadásul nem is egészséges, de ezt ritkán fordul elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!