Marhalábszárat 1590 -ért szoktam venni szupimarketban, most csak mcomb volt 2550 -ért (vettem). Mi lehet a lényeges plusz a combban - mert én nem érzékelem - az árkülönbség okát?
A combon vastagabb a hús, gondolom én.. 1 kilót vett mindkettőből?
Egyébként kis mellékkérdés: Hol tudott venni lábszárat ilyen olcsón?
Bocs' de ezt csak a történelmi hűség kedvéért: Havonta azért szoktam, mert jön a fiam, s neki ez a kedvence - rendszerint ezt kéri érdeklődésemre.
Állítólag "marha"jól főzöm (sok vörösborral).
A combban kevesebb az ín, faggyú...
Tisztább hús. Ami nem csak pusztán azért értékesebb, mert nem inat veszel meg, hanem húst, hanem leginkább azért, mert "módosabb" ételek készítésére jobban alkalmas.
Én "szakmabeliként" ugyanúgy értékelem a jól elkészített marhapörköltet is, a felpuhult inakkal, (sőt, nyilván jobb, mint egy száraz combból)
de sok ember nem szereti.
Inkább a szárazabb, tisztább húsokat kedvelik.
Vagy egyben párolásnál az is lényeges szempont lehet, hogy szépen lehessen szeletelni. Márpedig a lábszár sokkal jobban széthullik.
Ilyen dolgok határozzák meg egy hús "nemességét" értékét, és minél inkább tisztább, lazább, stb, annál nemesebb részről beszélhetünk.
Az pedig gondolom nem képezi vita tárgyát, hogy az árképzésnek a legritkább esetben van köze az "előállítási" költségekhez.
Ez szinte teljes egészében azon múlik, hogy a nagy átlag mennyit hajlandó érte fizetni.
Ha megveszik 2550-ért is, akkor annyiért fogják adni.
Egy nagy étterem, ahol nagyker árak vannak, és hasznot is kell rátenniük, olcsóbban fogja megvenni.
Nem azért, mert olcsóbban lehet marhát tartani, hanem azért, mert nekik nem éri meg annyit fizetni érte.
Ha boldog boldogtalan venné ennyiért, akkor az azt jelentené, nem elég drága, többért is el lehet adni, akkor emelnének raja.
Ez így működik.
Nagyon köszi a kimerítő hozzászólást!
Amit én magam megtapasztaltam, hogy nem kell olyan sokáig főzni, mint a lábszárat, az egybecseng azzal, hogy lazább, tisztább hús, mint a lábszár. Mindegyikben van valami, ami vonzóvá teszi (a lábban is, meg a combban is). Valójában nem is tudtam az árát, zárás előtt egy órával volt, nem volt más marhahúsuk, csak ez a darab comb - 2,5 kg - elviszem. Csak otthon láttam a számlán, hogy hatezer valamennyi volt. Ha ennyi, akkor ennyi. Küldetés teljesítve...
Nem tudom, pl a tatárt szereted e, de én ha itthon csinálok magamnak, akkor nem a 8000-es bélszínt veszem hozzá, hanem combból, felsálat, vagy fehérpecsenyét, itthon teljesen kioperálok belőle minden ínt, áttolom a darálón 2-szer, (darálva pácolom, egyedi fejlesztés) 1 hét pác után tökéletes tatárt csinálok belőle.
Pl erre is jó a comb.
Ha szereted, legközelebb próbáld ki.
Amúgy régebbi, autentikusnak mondott receptek szerint csak annyi kikötés volt a tatárnál, hogy marha színhúsból készüljön.
(De másabb volt az eljárás, stb, most ebbe nem megyek bele, áthidalható problémák, a lényeg, hogy otthoni fogyasztásra kis rutinnal teljesen korrekt tatár készíthető combból, csak ismerni kell a hús tulajdonságait, és ezt belekalkulálni a készítésbe.)
Lábszárral pl ez nem oldható meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!