Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A savanyított élelmiszerek...

A savanyított élelmiszerek erjesztve is vannak?

Figyelt kérdés

Mert szamomra nem egyertelmu.

Peldaul van a savanyukaposzta elnevezesu etelunk amit erjeszteni kell es azt hiszem ugy erjuk el hogy besozzuk aztan ereszt levet es ebben a leben erlelodik, meg rakuk hozza borsot is es akkor a jo bakteriumok eltartositjak nekunk.


De vannak az uveges savanyusagok amiket lehet kapni, pl savanyuuborka, savanyupaprika (almapaprika, pepperoni) amik csak egy ecetes fuszerezett level vannak leontve es az ecet eltartositja a zoldsegeket es ezaltal nem romlik meg, nem??


De tulajdonkeppen mindent lehet erjeszteni is, ugye? Peldaul az uborkat ugyanugy besozom, hagyom hogy a leveben erjedjen es kesz az erjedt uborka nem?



Csak azert kerdezem, mert mostansag sokat lehet hallani az erjesztett elelmiszerek jotekony hatasairol, de szamomra nem tiszta, hogy mi is az az erjesztett etel. De sokat akarok beloluk enni hogy egeszseges es fitt legyek:)


Pl az olivabogyo amit lehet kapni az erjesztett vagy savanyitott?:D



2016. aug. 1. 17:57
 1/2 anonim ***** válasza:

jól írtad a különbséget, plusz az ecetes savanyúság hőkezelt is, ezzel ölik ki belőle a romlást okozó baktériumot, és az ecet tartósítja.

az igazi fermentáció: sokkal egészségesebb, az olívabogyó is hőkezelt.

pld itt sok jót olvashatsz:

[link]

2016. aug. 1. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
Az erjesztés során mikroorganizmusok bontanak le valamilyen jelenlevő nagy energiájú kémiai összetevőt (pl. cukrot), miközben széndioxid mellett valamilyen nagyobb molekulájú, emberi felhasználás céljára alkalmas összetevő is keletkezik. A káposzta savanyításánál, az uborka kovászolásánál tejsavas erjesztést folytató tejsavbaktériumok bontják le a cukrot tejsavvá, de hasonló játszódik le a kovásszal készített pékáruk készítésénél is. A sör, bor és cefrekészítésnél élesztőgombák bontják a cukrot etanolra és széndioxidra.
2016. aug. 1. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!